Barszcz czerwony z botwinki
1 marchewka
1 mała pietruszka
ok.1/2 kg botwinki razem z buraczkami
2,5 litry wody
2-3 wędzone żeberka,
250-300 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej zmieszana z wodą
1-2 łyżki octu winnego/cytryny
szczypta cukru
1 mała cebula
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
natka pietruszki
gałązka lubczyku
ząbek czosnku
Żeberka, lub kości ( można też zrobić na bulionie warzywnym) nastawiamy do zagotowania. Po ok.20 minutach dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę,czosnek,lubczyk i cebulę- chwilę gotujemy (zwłaszcza jeśli korzystamy z warzyw wiosennych nie musimy ich zbyt długo wcześniej podgotowywać). Dodajemy drobno pokrojone w plasterki/kosteczkę buraczki, ocet (aby nasz barszczyk nie stracił koloru) a po kilku minutach pokrojoną botwinkę (ja stopniowo dodawałam najpierw korzenie buraków, później pokrojone łodyżki a na sam koniec listki już po wyłączeniu zupy- bo nie potrzeba ich gotować, zmiękną od gorącej wody)
Dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie (ok.100 ml). mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę- doprawiamy cukrem, solą, pieprzem . Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
*Ważne aby barszczu nie przegotować- bo straci swoją barwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena