Lekki deser z kremowym musem z białej czekolady i owocowym tatarem.
Składniki:
Galaretka z herbaty:
2 saszetki herbaty Tekkane mint&honey+ 180 ml gorącej wody
2-3 łyżki likieru miętowego
2-3 listki mięty
1 łyżka żelatyny + 50-70 ml wody
sok z cytryny
tatar owocowy:
po 2:kiwi, morela, brzoskwinia
po kilka owoców truskawek i winogron zielonych i różowych
mus śmiatankowo-czekoladowy:
250 ml kremówki
1 łyżka żelatyny
50 gram białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
*1 łyżka cukru waniliowego Kamis
do dekoracji: krem balsamiczny i listki mięty
Herbatę zalewamy gorącą wodą.. Dodajemy likier, odrobinę soku z cytryny i jeśli chcemy bardziej słodkie-trochę miodu, listki mięty i rozpuszczoną żelatynę (1 łyżkę). Odstawiamy do studzenia.
Kremówkę ubijamy a pod koniec cały czas miksując dodajemy przestudzoną czekoladę i jeśli mało słodkie cukier waniliowy dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masą przelewamy do silikonowych foremek- zostawiając miejsce na galaretkę z herbaty.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie sztywna powoli wylewamy galaretkę herbacianą i odstawiamy do całkowitego stężenia do lodówki. Umyte owoce kroimy w drobną kosteczkę. Na talerz kładziemy mały okrągły rant i do jego wysokości układamy warstwami owoce- naprzemiennie kolorami.Zdejmujemy delikatnie uważając aby owoce nie rozsypały się na boki- skrapiamy sokiem z cytryny.Gotowe galaretki wyjmujemy z foremek. Układamy na talerzu. Całość zdobimy kilkoma kroplami kremu balsamicznego i świeżą miętą.
Piękny i wyszukany deser :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie w ten upalny dzień. Tylko nie mam tych wszystkich owoców pod ręką...
dzięki Oluś:)
Usuńciekawy przepis - połączenie galaretki herbacianej i tej części czekoladowej. Zapiszę sobie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam
Usuń