Dziś mam dla Was kolejny torcik- tm razem lekki, jagodowy obsypany pyszną czekoladą. Zamiast jagód możecie użyć np. malin, albo truskawek. Do wykorzystania masy do obłożenia wykorzystałam jedną z margararyn, którą otrzymałam do testów od ZT Bielmar.
Margaryna Bielska zawiera aż 80% tłuszczu. Jest idealna do wypieku kruchych ciast i ciasteczek oraz do przygotowywania mas. Masa jest idealnie napowietrzona i utrzymuje swoją kremową konsystencję. Według informacji podanej przez producenta:
Zawiera: 80%
tłuszczu, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną witaminę E. Nie zawiera substancji konserwujących oraz cholesterolu
Torcik jagodowy
Składniki na ciasto:
5 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja
wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy aż
piana będzie
sztywna stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Do ubitej
piany dodajemy żółtka i razem chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy
przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i
przekładamy
do okrągłej formy-średnicy 20 cm. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku
nagrzanym do
165-170 stopni. Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 równe części. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.
Na masę jagodową:
2 galaretki owoce leśne na 0/5 l wody rozpuszczamy w 700 ml
700 ml jogurtu naturalnego
czubata szklanka jagód
*cukier do smaku
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
Jogurt miksujemy wraz z jagodami za pomocą miksera lub blendera. Do masy przelewamy tężejącą galaretkę. Pierwszy blat przekładamy do formy w której piekliśmy tort. Wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy drugą warstwę i przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 1-2 godziny.
Jogurt miksujemy wraz z jagodami za pomocą miksera lub blendera. Do masy przelewamy tężejącą galaretkę. Pierwszy blat przekładamy do formy w której piekliśmy tort. Wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy drugą warstwę i przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 1-2 godziny.
Składniki na masę do obłożenia :
1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
1 łyżka cukru
200 gram margaryny Bielskiej
250 ml kremówki
2 łyżki cukru waniliowego
400 ml mleka
kilka kostek czekolady startej na tartce
kilka truskawek do dekoracji.
Tort obkładamy masą i posypujemy startą czekoladą.dekorujemy świeżymi truskawkami.
Boki obsypałam czekoladą mleczną, wierzch gorzką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena