poniedziałek, 3 czerwca 2013

Lekki torcik owocowy


Dziś mam dla Was kolejny torcik- tm razem lekki, jagodowy obsypany pyszną czekoladą. Zamiast jagód możecie użyć np. malin, albo truskawek. Do wykorzystania masy do obłożenia wykorzystałam jedną z margararyn, którą otrzymałam do testów od ZT Bielmar.


Margaryna Bielska zawiera aż 80% tłuszczu. Jest idealna do wypieku kruchych ciast i ciasteczek oraz do przygotowywania mas. Masa jest idealnie napowietrzona i utrzymuje swoją kremową konsystencję. Według informacji podanej przez producenta:
Zawiera: 80% tłuszczu, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną witaminę E. Nie zawiera substancji konserwujących oraz cholesterolu





Torcik jagodowy

 Składniki na ciasto:

  5 jaja

1/2 szklanki cukru 

3/4  szklanki mąki pszennej  

2 łyżki  mąki ziemniaczanej


Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy  aż piana będzie sztywna  stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Do ubitej piany dodajemy żółtka i razem chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do okrągłej formy-średnicy 20 cm. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni. Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na 3 równe części. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.

Na masę jagodową:

  2 galaretki owoce leśne na 0/5 l wody rozpuszczamy w  700 ml

700 ml jogurtu naturalnego 

czubata  szklanka jagód

*cukier do smaku

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia.
Jogurt miksujemy wraz z jagodami  za pomocą miksera lub blendera. Do masy przelewamy tężejącą galaretkę. Pierwszy blat przekładamy do formy w której piekliśmy tort. Wykładamy połowę masy i przykrywamy drugim biszkoptem.Wylewamy drugą warstwę i przykrywamy trzecim blatem. Odstawiamy do stężenia do lodówki na 1-2 godziny.

Składniki na masę do obłożenia :

1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego

1 łyżka cukru 

200 gram margaryny Bielskiej

250 ml kremówki

  2 łyżki cukru waniliowego 

400 ml mleka

kilka kostek czekolady startej na tartce

kilka truskawek do dekoracji.

Budyń zagotowujemy wraz z cukrami a następnie studzimy- warto ugotować go przed przystąpieniem do robienia masy truskawkowej. Margarynę ucieramy na puch i stopniowo dodajemy przestudzony budyń i dokładnie miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę. Ubitą śmietanę łączymy powoli z masą budyniową.


Tort obkładamy masą i posypujemy startą czekoladą.dekorujemy świeżymi truskawkami.

Boki obsypałam  czekoladą mleczną, wierzch gorzką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena