Ogórki małosolne
1 kg drobnych, ładnych ogórków gruntowych
1 łyżka z czubkiem soli kamiennej niejodowanej
ok.1 litr wody źródlanej
gałązki kopru
3 ząbki czosnku
Ogórki dokładnie myjemy.Umyte ogórki przekładamy do kamionkowego garnka albo słoja. Dodajemy ząbki czosnku (ja go nie obieram-tylko delikatnie rozgniatam ręką) oraz gałązki (z baldachami) kopru. Możemy dodać liście chrzanu, ziarnka gorczycy, liście laurowe ale nie jest to konieczne. Sól rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy z pozostałą wodą i zalewamy ogórki. Możemy zalewać też ciepłą a nawet gorącą wodą- ale u nas od pokoleń robi się tak i są pyszne:). Na naczynie kładziemy talerzyk i odstawiamy na kilka dni- zazwyczaj są gotowe po. ok 3 dniach:)
obowiązkowe o tej porze:))
OdpowiedzUsuń