Biszkopt dietetyczny z jagodami
5 jaj
4-6 saszetek stevi
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki wody gazowanej
1/2-3/4 szklanki jagód
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka i razem chwilę ubijamy. Dodajemy stevię. Stopniowo dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką.Na koniec dodajemy wodę.Ciasto przekładamy do formy średniej wielkości.Na wierzch wykładamy ulubione owoce- u mnie były to jagody- może też być rabarbar czy trusawki.
Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni.
lekki i pyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję, mam nadzieję, że przepis komuś się przyda)
Usuńna mące pszennej to raczej nie dietetyczny
Usuńzmykam do kuchni i piekę :) Tyle że z czarnicami, a nie jagodami :)
OdpowiedzUsuń