Puszek z migdałami
Biszkopt:
4-5 jaj
3/4 mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką i przekładamy do dużej formy. Pieczemy ok.20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 5 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Studzimy
Masa migdałowa:
300g migdałów w płatkach
120g masła
100g cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu prawdziwego
Bita śmietana I:
500 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy do smaku
3 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny+ kilka łyżek gorącej wody
Kremówkę ubijamy na sztywno dosładzamy do smaku cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Biała śmietana z czekoladą:
450ml śmietany kremówki
3/4 tabliczki czekolady mlecznej (rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
cukier waniliowy do smaku
3 łyżeczki (z czubkiem) żelatyny+ kilka łyżek gorącej wody
Kremówkę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Jeśli uznamy że jest mało słodka, dosładzamy jeszcze do smaku cukrem i miksujemy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400g)
1 paczka biszkoptów
czekolada do posypania
napar z kawy ok. 1 szklanki
Przestudzony biszkopt nasączamy delikatnie naparem z kawy. i wykładamy masę krówkową (jeśli korzystamy z kupnej warto ją wcześniej ogrzać, inaczej możemy mieć problem z rozsmarowaniem). Następnie wykładamy masę migdałową. Na przestudzoną masę migdałową wykładamy jasną bitą śmietanę. Gdy już lekko stężeje wykładamy delikatnie nasączone biszkopty.Jako ostatnią wykładamy śmietanką czekoladową. Odstawiamy do lodówki do stężenia- najlepiej na całą noc. Przed podaniem ścieramy czekoladę albo obsypujemy posypką z czekolady.
Ciasto jest cudowne. Zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:))
Usuńale rozpusta:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńod czasu do czasu można:)
Usuńwygląda obłędnie.... :)
OdpowiedzUsuńAle fajne, wysokie ciacho!;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo:)Pozdrawiam
UsuńSuper ten "gang sióstr" ma naprawdę inspirujące przepisy muszę przyznać ::)
OdpowiedzUsuń