środa, 3 lipca 2013

Bakłażan zapiekany

To danie, robiłam już dosyć dawno, ale do dziś pamiętam jego pyszny smak. Szczerze polecam- tym bardziej teraz, kiedy nie brakuje świeżych warzyw.Do nadzienia możecie wybrać również inne, swoje ulubione  warzywa.





Bakłażan zapiekany nadziewany mięsem i warzywami


200 gram mielonego mięsa

2 bakłażany

kilka listków kolendry, estragonu,

kilka ładnych pieczarek

mała cebulka

mała marchew

1/2 małej młodej cukinii

ser wędzony do posypania po wierzchu

sól i pieprz świeżo mielony do smaku

2 łyżeczki oliwy


Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż- następnie nacinamy w środku tworząc kratkę solimy i odstawiamy na ok 15-30 minut. Po tym czasie płuczemy. Bakłażana skrapiamy oliwą i wstawiamy na ok. 10-15. minut do rozgrzanego piekarnika.Następnie chwilę studzimy i wyjmuje miąższ (warstwę nasion wyrzucamy- resztę pozostawiamy) zostawiając skórkę o grubości ok. 0,5 cm. Pieczarki,cukinię i marchewkę ścieramy na tartce.  Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa.Do mięsa dodajemy też rozdrobnionego bakłażana (wydrążonego po upieczeniu)- dokładnie mieszamy. Mięso doprawiamy do smaku pieprzem, solę, ziołami i roztartym czosnkiem. Do wydrążonych bakłażanów przekładamy połowę porcji mięsa- następnie wykładamy starte pieczarki, cukinię  i marchewkę i przykrywamy pozostałą porcją mięsa. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut  (rozgrzany do ok. 180 stopni). Pod koniec pieczenia,na wierzch wykładamy starty ser  i chwilę podpiekamy. Podajemy gorące.

3 komentarze:

  1. uwielbiam bakłażana!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena