Bakłażan zapiekany nadziewany mięsem i warzywami
200 gram mielonego mięsa
2 bakłażany
kilka listków kolendry, estragonu,
kilka ładnych pieczarek
mała cebulka
mała marchew
1/2 małej młodej cukinii
ser wędzony do posypania po wierzchu
sól i pieprz świeżo mielony do smaku
2 łyżeczki oliwy
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż- następnie nacinamy w środku tworząc kratkę solimy i odstawiamy na ok 15-30 minut. Po tym czasie płuczemy. Bakłażana skrapiamy oliwą i wstawiamy na ok. 10-15. minut do rozgrzanego piekarnika.Następnie chwilę studzimy i wyjmuje miąższ (warstwę nasion wyrzucamy- resztę pozostawiamy) zostawiając skórkę o grubości ok. 0,5 cm. Pieczarki,cukinię i marchewkę ścieramy na tartce. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa.Do mięsa dodajemy też rozdrobnionego bakłażana (wydrążonego po upieczeniu)- dokładnie mieszamy. Mięso doprawiamy do smaku pieprzem, solę, ziołami i roztartym czosnkiem. Do wydrążonych bakłażanów przekładamy połowę porcji mięsa- następnie wykładamy starte pieczarki, cukinię i marchewkę i przykrywamy pozostałą porcją mięsa. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (rozgrzany do ok. 180 stopni). Pod koniec pieczenia,na wierzch wykładamy starty ser i chwilę podpiekamy. Podajemy gorące.
pycha:)!
OdpowiedzUsuńuwielbiam bakłażana!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuń