wtorek, 9 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

 

Mam dla was kolejny przepis na ciasto. Nie jest wyszukane w składnikach-ale jest naprawdę smaczne- może właśnie dzięki tej prostocie ujmuje swym smakiem. A kto jest "budyniowy" tak jak ja- na pewno mu posmakuje. 

 

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Na ciasto:

 2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki krupczatki

5-6 żółtek

300 g masła (zimnego)

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

Na masę:

3 budynie waniliowe/śmietankowe

1,25 litra mleka

100 masło

1/2 szklanki cukru (można cukier z wanilią)

3-4 duże jabłka kwaskowate

Z podanych składników wyrabiamy ciasto-jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać żółtko lub odrobinę masła. Ciasto dzielimy na dwie części (ta na spód może być większa). Pierwszą, tą większą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (taka standardowych rozmiarów). Jabłka obieramy i kroimy w drobne cząstki. Budyń gotujemy na gęsto, dodając pod koniec masło.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na ciasto wykładamy * warstwę jabłek- następnie połowę budyniu kolejną warstwę jabłek i pozostały budyń. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i przekładamy je na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok. 40-45 minut. Pod koniec przestawiamy na opcję góra-dół.

*jabłka możemy wyłożyć też na jedną warstwę budyniu (budyń- jabłka/jabłka-budyń ciast)



4 komentarze:

  1. Robiłąm kiedyś i wszystkim bardzo smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo proste- ale pyszne:) Nie dziwię się że wszystkim smakowało:)

      Usuń
  2. świetnie wygląda, zdecydowanie sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe czy zrobiłaś:) i jak wyszło:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena