Mam dla was kolejny przepis na ciasto. Nie jest wyszukane w składnikach-ale jest naprawdę smaczne- może właśnie dzięki tej prostocie ujmuje swym smakiem. A kto jest "budyniowy" tak jak ja- na pewno mu posmakuje.
Kruche ciasto z budyniem i jabłkami
Na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5-6 żółtek
300 g masła (zimnego)
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
Na masę:
3 budynie waniliowe/śmietankowe
1,25 litra mleka
100 masło
1/2 szklanki cukru (można cukier z wanilią)
3-4 duże jabłka kwaskowate
Na ciasto wykładamy * warstwę jabłek- następnie połowę budyniu kolejną warstwę jabłek i pozostały budyń. Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i przekładamy je na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika- pieczemy ok. 40-45 minut. Pod koniec przestawiamy na opcję góra-dół.
*jabłka możemy wyłożyć też na jedną warstwę budyniu (budyń- jabłka/jabłka-budyń ciast)
Robiłąm kiedyś i wszystkim bardzo smakowało :D
OdpowiedzUsuńjest bardzo proste- ale pyszne:) Nie dziwię się że wszystkim smakowało:)
Usuńświetnie wygląda, zdecydowanie sobie takie zrobię:)
OdpowiedzUsuńciekawe czy zrobiłaś:) i jak wyszło:)
Usuń