Jeśli lubicie racuchy, pancake czy naleśniczki, z pewnością posmakują Wam te niezwykle puszyste bliny gryczane. Dopełnieniem tego dania- idealnego np. na podwieczorek, są pyszne sosy z rodzimych składników. Pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa.. miło takimi smacznymi wspomnieniami przenieść się od czasu do czasu do lat beztroski:)
Drożdże ucieramy z cukrem.Po kilku minutach dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko (połowę). Odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie ubijamy jaja. Do drożdży z mlekiem dodajemy pozostałą część mleka, olej,sól, przesiane mąki-całość mieszamy. Na koniec dodajemy, delikatnie mieszając pianę z jajek. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie warto zrobić sosy
Rozdrobnione orzechy karmelizujemy w miodzie z dodatkiem masła. Pod koniec dodajemy kremówkę i chwilę ogrzewamy.
Wiśnie podlewamy niewielką ilością wody 4-5 łyżki i dodajemy cukier i miód. Chwilę gotujemy. Ostudzone, przekładamy na śmietanę.
Gdy ciasto wyrośnie, na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu bliny. Podajemy z sosami.
Bliny gryczane
1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru (polecam domowy z wanilią)
15 gram drożdży
4 jaja
2 szklanki mleka
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Sos orzechowy:
200 gram orzechów włoskich
200 ml miodu prawdziwego
200 ml kremówki
2 łyżki masła
Sos wiśniowo-śmietanowy
kilka łyżek śmietany kwaśnej- polecam domową
3/4 szklanki wiśni (drylowane)
2/3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Drożdże ucieramy z cukrem.Po kilku minutach dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko (połowę). Odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie ubijamy jaja. Do drożdży z mlekiem dodajemy pozostałą część mleka, olej,sól, przesiane mąki-całość mieszamy. Na koniec dodajemy, delikatnie mieszając pianę z jajek. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie warto zrobić sosy
Rozdrobnione orzechy karmelizujemy w miodzie z dodatkiem masła. Pod koniec dodajemy kremówkę i chwilę ogrzewamy.
Wiśnie podlewamy niewielką ilością wody 4-5 łyżki i dodajemy cukier i miód. Chwilę gotujemy. Ostudzone, przekładamy na śmietanę.
Gdy ciasto wyrośnie, na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu bliny. Podajemy z sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena