czwartek, 25 lipca 2013

Bliny gryczane

Jeśli lubicie racuchy, pancake czy naleśniczki, z pewnością posmakują Wam te niezwykle puszyste bliny gryczane. Dopełnieniem tego dania- idealnego np. na podwieczorek, są pyszne sosy z rodzimych składników. Pamiętam ich smak jeszcze z dzieciństwa.. miło takimi smacznymi wspomnieniami przenieść się od czasu do czasu do lat beztroski:)


Bliny gryczane


1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki cukru (polecam domowy z wanilią)

15 gram drożdży

4 jaja

2 szklanki mleka

3 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

Sos orzechowy: 

200 gram orzechów  włoskich

200 ml miodu prawdziwego 

200 ml kremówki

2 łyżki masła

 

Sos wiśniowo-śmietanowy

kilka łyżek śmietany kwaśnej- polecam domową

3/4 szklanki wiśni (drylowane)

2/3 łyżki miodu

1 łyżeczka cukru


Drożdże ucieramy z cukrem.Po kilku minutach dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko (połowę). Odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie ubijamy jaja. Do drożdży z mlekiem dodajemy pozostałą część mleka, olej,sól, przesiane mąki-całość mieszamy. Na koniec dodajemy, delikatnie mieszając pianę z jajek. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. W tym czasie warto zrobić sosy
Rozdrobnione  orzechy karmelizujemy w miodzie z dodatkiem masła. Pod koniec dodajemy kremówkę i chwilę ogrzewamy.
Wiśnie podlewamy niewielką ilością wody 4-5 łyżki i dodajemy cukier i miód. Chwilę gotujemy. Ostudzone, przekładamy na śmietanę.
Gdy ciasto wyrośnie, na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu bliny. Podajemy z sosami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena