Babka kisielowa
2 szklanki mąki z czubkiem
6-7 łyżek zsiadłego mleka najlepiej domowe
1 niepełna szklanka cukru (u mnie pół szklanki było cukru z wanilią)
4 duże wiejskie jaja
*1 kisiel żółty-proszek
1 kisiel czerwony-proszek
1 łyżka ciemnego kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Następnie dodajemy olej cały czas miksując. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem.i mieszamy delikatnie (na najmniejszych obrotach). Później, dodajemy mleko zsiadłe-mieszamy. Masę dzielimy na trzy części do dwóch dodajemy po jednym suchym kisielu a do trzeciej kakao i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wykładamy naprzemiennie do formy na babkę/keksa posmarowanej masłem i oprószoną bułką tartą.Pieczemy około 40-45 minut w 170-180 stopniach.-bez termoobiegu. Pod koniec dopiekamy na funkcji góra/dół. P ostudzeniu, ciasto możemy polać czekoladą/lurem lub oprószyć pudrem.
*kisieli nie mieszamy w wodzie/nie gotujemy dodajemy sam proszek
pycha:) lubię babkę z kisielami bo nie jest sucha:)
OdpowiedzUsuń