czwartek, 25 lipca 2013

Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami

Gęsty, aromatyczny krem z pieczonych papryk i delikatnie podsmażonych ziemniaków. Ziołowy smak grzanek stanowi jego doskonałe uzupełnienie. Rozejrzyjcie się wokoło, wybierzcie się do swoich ogródków- znajdziecie tam potrzebne składniki.Ta zupa jest tak pyszna, że na prośby domowników robię ją ostatnio bardzo często,tym bardziej że wszystkie składniki są łatwo dostępne.Szczerze polecam.



Krem z pieczonych papryk

300 gram ziemniaków

4 duże czerwone papryki

2 cebule

1,5 litra bulionu

2 przetarte ząbki czosnku

kilka łyżeczek śmietany 

olej rzepakowy

sól/pieprz,

 świeży tymianek, 

papryka słodka

miks świeżych ziół: natka pietruszki, selera, koperek, tymianek, szczypiorek, kolendra, odrobina mięty 

kilka kromek parówki/ bułeczek


Umyte papryki smarujemy olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut- aż skórka sczerniej. W między czasie obieramy ziemniaki i oczyszczone kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę/piórka. Na patelnię przekładamy ziemniaki i cebulę podlewamy odrobinę oleju i podsmażamy aż ziemniaki delikatnie zbrązowieją.

 
 Następnie podlewamy je niewielką ilością bulionu i gotujemy. Gotową papryką (oczyszczoną ze skóry oraz części nasiennej) przekładamy na patelnie. Całość dusimy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pozostały bulion, tymianek, i zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy przyprawami.

Do pojemniczka od blendera wkładamy pęczek ziół i wlewamy olej rzepakowy kilka łyżek (możemy też dodać ząbek czosnku) Całość blendujemy do rozdrobnienia składników (konsystencją ma przypominać pesto). Gotowym dressingiem smarujemy kromki pieczywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minuty.

Do  zupy dodajemy odrobinę gęstej, śmietany i ozdabiamy ziołami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena