Gęsty, aromatyczny krem z pieczonych papryk i delikatnie podsmażonych ziemniaków. Ziołowy smak grzanek stanowi jego doskonałe uzupełnienie. Rozejrzyjcie się wokoło, wybierzcie się do swoich ogródków- znajdziecie tam potrzebne składniki.Ta zupa jest tak pyszna, że na prośby domowników robię ją ostatnio bardzo często,tym bardziej że wszystkie składniki są łatwo dostępne.Szczerze polecam.
Umyte papryki smarujemy olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut- aż skórka sczerniej. W między czasie obieramy ziemniaki i oczyszczone kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę/piórka. Na patelnię przekładamy ziemniaki i cebulę podlewamy odrobinę oleju i podsmażamy aż ziemniaki delikatnie zbrązowieją.
Następnie podlewamy je niewielką ilością bulionu i gotujemy. Gotową papryką (oczyszczoną ze skóry oraz części nasiennej) przekładamy na patelnie. Całość dusimy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pozostały bulion, tymianek, i zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy przyprawami.
Do pojemniczka od blendera wkładamy pęczek ziół i wlewamy olej rzepakowy kilka łyżek (możemy też dodać ząbek czosnku) Całość blendujemy do rozdrobnienia składników (konsystencją ma przypominać pesto). Gotowym dressingiem smarujemy kromki pieczywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minuty.
Do zupy dodajemy odrobinę gęstej, śmietany i ozdabiamy ziołami.
Krem z pieczonych papryk
300 gram ziemniaków
4 duże czerwone papryki
2 cebule
1,5 litra bulionu
2 przetarte ząbki czosnku
kilka łyżeczek śmietany
olej rzepakowy
sól/pieprz,
świeży tymianek,
papryka słodka
miks świeżych ziół: natka pietruszki, selera, koperek, tymianek, szczypiorek, kolendra, odrobina mięty
kilka kromek parówki/ bułeczek
Umyte papryki smarujemy olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut- aż skórka sczerniej. W między czasie obieramy ziemniaki i oczyszczone kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę/piórka. Na patelnię przekładamy ziemniaki i cebulę podlewamy odrobinę oleju i podsmażamy aż ziemniaki delikatnie zbrązowieją.
Następnie podlewamy je niewielką ilością bulionu i gotujemy. Gotową papryką (oczyszczoną ze skóry oraz części nasiennej) przekładamy na patelnie. Całość dusimy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pozostały bulion, tymianek, i zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy przyprawami.
Do pojemniczka od blendera wkładamy pęczek ziół i wlewamy olej rzepakowy kilka łyżek (możemy też dodać ząbek czosnku) Całość blendujemy do rozdrobnienia składników (konsystencją ma przypominać pesto). Gotowym dressingiem smarujemy kromki pieczywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minuty.
Do zupy dodajemy odrobinę gęstej, śmietany i ozdabiamy ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena