wtorek, 18 czerwca 2013

Szarlotka po królewsku

 

Kolejna słodkość- chyba każdy w swoim życiu już jadł. Najczęściej masa na wierzchu sporządzana jest z masła/margaryny ale ja zdecydowanie wolę tą,lżejszą wersje. Najlepsza gdy postoi w lodówce przynajmniej jeden dzień.

Szarlotka po królewsku

Składniki na biszkopt:

  6 jaj

3/4 szklanki cukru 

  1 szklanka  mąki pszennej  

2 łyżki  mąki ziemniaczanej



Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i   stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo  żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką  i przekładamy do dużej formy- u mnie trochę większa od standardowej wielkości blaszki. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 5 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Studzimy.

Masa jabłkowa:

 2 litry musu z jabłek bez cukru

3 galaretki jasnego koloru

Jabłka podgrzewamy z galaretkami  (wsypujemy suchy proszek, nie rozpuszczamy w wodzie) do rozpuszczenia- doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt- możemy go delikatnie nasączyć nakropkiem- np. woda z cytryną-ale biszkopt i tak będzie dosyć wilgotny od jabłek.Odstawiamy do stężenia

Masa śmietankowa:

 0,5 litra śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok.100 ml gorącej wody

cukier waniliowy do smaku 3-4 łyżki

3-4 łyżki jogurtu naturalnego.

Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec jogurt i cukier waniliowy.Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zesztywnieje dekorujemy startą czekoladą- u mnie mleczna- wystarczą 2 paski. 
 

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie wolę Twoją wersję - lekką i pyszną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj:) Nominowałam Twojego bloga do zabawy Liebster Blog. Szczegóły znajdziesz tutaj: http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wow ale piękna! Super wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena