sobota, 29 kwietnia 2017

Torcik wiosenny wielkanocny


Obiecany przepis na torcik wielkanocny jest ju na blogu.Tak naprawdę przepis możecie wykorzystać na każdą okazję, wystarczy tylko pomyśleć nad jakąś tematyczną dekoracją. 
Uprzedzając pytania o  to zielone sianko, jest jadalne, to papier waflowy.
Torcik Wielkanocny z masą mascarpone


2 jaja

200 g mąki pszennej

80 ml mleka

180 g cukru

  2 ( niepełne) łyżeczki proszku do pieczenia

80 ml miękkiej margaryny/masła

3 łyżki kakao

Suche składniki łączymy w jednej misie. Mokre miksujemy w drugiej i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do małej tortownicy  (ok.16-18 śr) i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.Przekrawamy na trzy krążki.

Masa:

500 ml mascarpone

500 ml ubitej kremówki

100 gram malin (u mnie mrożone  maliny Poltino zagotowane z 1-2 łyżką cukru i 50 ml wody i łyżeczką mąki ziemniaczanej)maliny podgrzewamy z cukrem po czym energicznie mieszając wlewamy wodę wymieszaną  po ostudzeniu dodajemy do jednej z trzech części masy

nadzienie wiśniowe Poltino -2 łyżki do masy

cukier waniliowy do smaku

dodatkowo:

nadzienia u mnie Poltino malinowe oraz wiśniowe- po ok. 2 łyżki  każde

Kremówkę ubijamy na tzw. 3/4 (czyli nie całkiem sztywno) i dodajemy serek chwilę miksujemy. Dodajemy cukier waniliowy do smaku. Odkładamy ok 1/3 masy do obłożenia boków. Pozostałą masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy frużelinę malinową, a do drugiej nadzienie wiśniowe.
Tort nasączamy delikatnie np. odrobiną nalewki( lub ponczem z herbaty soku  z cytryny i cukru) i przesmarowujemy  nadzieniem  i przekładamy masami. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałą porcją masy. 

Do dekoracji wykorzystałam posypki, dekoracje cukrowe, oraz waflowe i czekoladki. 

2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena