wtorek, 18 kwietnia 2017

Babka early grey



Dziś mam dla Was jeszcze jedną poświąteczną babeczkę. Bardzo lubię herbaty early grey, więc robiąc ten wypiek czułam, że nie zawiodę się w smaku. Babka early grey ma bardzo przyjemny zapach a   konsystencją przypomina też trochę tego keksa.

Babka early grey



300 gram mąki pszennej

200 gram masła/margaryny

170 gram cukru

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1,5 proszek do pieczenia

1 łyżka miodu

4 jaja

4 saszetki herbaty early grey/3 łyżki (sucha herbata)

kilka kropel aromatu cytrynowego

1/2 szklanki bakalii-dowolne

Masło ucieramy  z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy po jednym jaju i miód. Do tak przygotowanej masy dodajemy suche składniki (bakalie na końcu). Mieszamy i przekładamy do większej formy na babkę. Pieczemy około 60-70 minut. Po przestudzeniu dekorujemy np. polewę czekoladową i posypką wiórkową.


Inspiracja: Książka: Ciasta słone i słodkie M. Capri, Buchman 2012.

4 komentarze:

  1. a herbatkę kiedy ? razem z miodem i jajami dodajemy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to większego znaczenia, ale napisane tutaj "Do tak przygotowanej masy dodajemy suche składniki"-herbata też się tu zawierała:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ten rodzaj herbaty, ale jej wiórki w cieście jakoś do mnie nie przemawiają; wyobrażałabym sobie raczej dodanie mocnego wywaru. Za to Twoja forma mnie urzekła, przepiękna baba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam bardzo drobną- i ten granulat zupełnie nie przeszkadzał- i nie sprawiało to wrażenia że ma się na języku herbaciany proszek.

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena