środa, 9 lipca 2014

Galaretka truskawkowa z jogurtową pianką

Pomysł na szybki deser? Proszę bardzo- galaretka z jogurtową pianką, robi się błyskawicznie, trochę więcej czasu musimy poświęcić na czekanie na schłodzenie, ale dla niecierpliwych, na rynku są dostępne galaretki które tężeją już w 30 minut.

Galaretka truskawkowa  z jogurtową pianką

Składniki:

1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w gorącej wodzie(- 100 ml od zaleceń na opakowaniu producenta)
150 ml jogurtu naturalnego
120 ml kremówki
1/2 łyżeczki żelatyny 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i 3/4 rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia (gdy [pucharki będą wystarczająco przestudzone wstawiamy je do lodówki) Do drugiej części galaretki dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku). Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy jogurt i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy.  Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Na wierzch przed podaniem możemy wyłożyć sezonowe owoce, albo polać frużeliną owocową. 



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena