Dziś znów na słodko, owoców w ogródkach czy na targu nie brakuje chyba nigdzie, więc nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem tego wypieku. Ciasto jest dziecinnie proste, więc nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. W moim domu robi się je od lat. Ciasto ma lekką, puszystą konsystencję,niczym najlepsza babka.
Owoce jakich użyjecie są dowolne, można też wykorzystać mrożone, ale teraz warto sięgać po te które są dostępne.:)
Łatwe i szybkie ciasto z owocami
Składniki:
5 dużych jaj
3/4 szklanki cukru
160 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
2 łyżki cukru z wanilią
odrobina startej skórki z cytryny/pomarańczy (opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu np. cytrynowego)
0,5 kg owoców- u mnie były to brzoskwinie i wiśnie nadwiślanki
3/4 szklanki cukru
160 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka (z czubkiem) proszku do pieczenia
2 łyżki cukru z wanilią
odrobina startej skórki z cytryny/pomarańczy (opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu np. cytrynowego)
0,5 kg owoców- u mnie były to brzoskwinie i wiśnie nadwiślanki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno dodając stopniowo do dobrze ubitej piany cukry, cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.
Do ubitych jajek cienką strużką wlewamy olej (i aromat) cały czas miksując. Piana zmniejszy swoją objętość, ale nadal powinna być gęsta. Jako ostatnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartę). Na wierzch wykładamy owoce lekko dociskając je do środka. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165-170 stopni na około godzinę (piekłam z funkcją grzania od dołu, pod koniec przełączając na góra-dół).
Po ostudzeniu, przed podaniem oprószamy pudrem.
Przepis bierze udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku”
Pysznie i prosto - idealne zestawienie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty