Pomysł na szybki deser? Proszę bardzo- galaretka z jogurtową pianką, robi się błyskawicznie, trochę więcej czasu musimy poświęcić na czekanie na schłodzenie, ale dla niecierpliwych, na rynku są dostępne galaretki które tężeją już w 30 minut.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i 3/4 rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia (gdy [pucharki będą wystarczająco przestudzone wstawiamy je do lodówki) Do drugiej części galaretki dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku). Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy jogurt i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Na wierzch przed podaniem możemy wyłożyć sezonowe owoce, albo polać frużeliną owocową.
Galaretka truskawkowa z jogurtową pianką
Składniki:
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w gorącej wodzie(- 100 ml od zaleceń na opakowaniu producenta)
150 ml jogurtu naturalnego
120 ml kremówki
1/2 łyżeczki żelatyny
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i 3/4 rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia (gdy [pucharki będą wystarczająco przestudzone wstawiamy je do lodówki) Do drugiej części galaretki dodajemy 1/2 łyżeczki żelatyny ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku). Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy jogurt i miksujemy na zmniejszonych obrotach. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Na wierzch przed podaniem możemy wyłożyć sezonowe owoce, albo polać frużeliną owocową.
Ciekawy przepis!! :) Super pomysł z tą pianką
OdpowiedzUsuń