wtorek, 8 lipca 2014

Roladki schabowe nadziewane grzybkami podane z kaszą i sałatą




Muszę Wam powiedzieć, że ten obiad to takie przysłowiowe niebo w gębie:) Delikatne, kruche mięsko, pyszny sos a do tego zielona sałata. Szczerze polecam, Wasi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Wpis bierze udział w konkursie Blog ze Znakami Smaku". Polecam Wam poczytać o co chodzi w tej akcji:) Dowiecie się jak coraz więcej produktów, posiada oznaczenia Trzech Znaków Smaku.

Roladki schabowe nadziewane grzybkami podane z kaszą i sałatką




Składniki:

Roladki:
6 plastrów ładnego schabu
50 gram startego sera korycińskiego swojskiego
100 gram sera mozzarella
150 gram grzybów- podgrzybki/prawdziwki 
1 mała szalotka
2 łyżki masła
pieprz i sól świeżo mielone
świeży tymianek, cząber

 Plastry schabu rozbijamy cienko tłuczkiem. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. i ulubionymi przyprawami- ja użyłam odrobiny papryki czerwonej, gorczycy, kolendry, soli czosnkowej i wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny a najlepiej całą noc.

Grzybki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Szalotkę szatkujemy w drobną kosteczkę i całość dusimy na maśle. Sery ścieramy na tartce i  łączymy z przestudzonymi grzybkami- doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Na schab wykładamy warstwę farszu i całość formujemy w roladkę, zawijając ściśle brzegi. Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy ok 500-700 ml sosu  pieczeniowego (polecam przygotować domowy na kościach cielęcych ). Dodajemy jeszcze ok. 1 łyżki pieprzu kolorowego i kilka pokrojonych drobno grzybków oraz 1 szalotkę pokrojoną w mniejsze części.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni  na ok 80 minut

Pod koniec przygotowujemy dodatki, ja do roladek wybrałam kaszę pszenną i podałam z zieloną sałatą .

Kasza pszenna 2 torebki- gotujemy w osolonym wrzątku  ok 20-25 minut lub do pożądanej miękkości.

Sałata:
1 mała główka zielonej sałaty
3-4 łyżki oleju rydzowego
1/2 łyżeczka miodu  drahimskiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z cytryny do smaku
mały pęczek szczypiorku


Oczyszczoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Olej mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Sałatę polewamy sosem i posypujemy  posiekanym szczypiorkiem.

Na talerz wykładamy roladki, kaszę oblaną sosem, i sałatę. Obok ułożyłam również ogórka małosolnego. doskonale komponował się z całością dania.



http://bzzs.trzyznakismaku.pl/zasady#widget-code



http://bzzs.trzyznakismaku.pl/res/img/konkurs.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena