Muszę Wam powiedzieć, że ten obiad to takie przysłowiowe niebo w gębie:) Delikatne, kruche mięsko, pyszny sos a do tego zielona sałata. Szczerze polecam, Wasi bliscy na pewno będą zachwyceni.
Wpis bierze udział w konkursie „Blog ze Znakami Smaku". Polecam Wam poczytać o co chodzi w tej akcji:) Dowiecie się jak coraz więcej produktów, posiada oznaczenia Trzech Znaków Smaku.
Roladki schabowe nadziewane grzybkami podane z kaszą i sałatką
Składniki:
Roladki:
6 plastrów ładnego schabu
50 gram startego sera korycińskiego swojskiego
100 gram sera mozzarella
150 gram grzybów- podgrzybki/prawdziwki
1 mała szalotka
2 łyżki masła
pieprz i sól świeżo mielone
świeży tymianek, cząber
Grzybki oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Szalotkę szatkujemy w drobną kosteczkę i całość dusimy na maśle. Sery ścieramy na tartce i łączymy z przestudzonymi grzybkami- doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Na schab wykładamy warstwę farszu i całość formujemy w roladkę, zawijając ściśle brzegi. Gotowe roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy ok 500-700 ml sosu pieczeniowego (polecam przygotować domowy na kościach cielęcych ). Dodajemy jeszcze ok. 1 łyżki pieprzu kolorowego i kilka pokrojonych drobno grzybków oraz 1 szalotkę pokrojoną w mniejsze części.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok 80 minut
Pod koniec przygotowujemy dodatki, ja do roladek wybrałam kaszę pszenną i podałam z zieloną sałatą .
Kasza pszenna 2 torebki- gotujemy w osolonym wrzątku ok 20-25 minut lub do pożądanej miękkości.
Sałata:
1 mała główka zielonej sałaty
3-4 łyżki oleju rydzowego
1/2 łyżeczka miodu drahimskiego
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z cytryny do smaku
mały pęczek szczypiorku
Oczyszczoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Olej mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Sałatę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Na talerz wykładamy roladki, kaszę oblaną sosem, i sałatę. Obok ułożyłam również ogórka małosolnego. doskonale komponował się z całością dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena