W kuchni tureckiej nie może w niej
zabraknąć tradycyjnego i niezwykle popularnego napoju jakim jest Ayran.
Stanowi on idealny dodatek do dań czy po prostu napój który doskonale
gasi pragnienie.
W zależności od tego jak gęsty chcemy otrzymać należy zastosować proporcje 1:1 lub 2:1, albo po prostu do otrzymania ulubionej konsystencji.
W zależności od tego jak gęsty chcemy otrzymać należy zastosować proporcje 1:1 lub 2:1, albo po prostu do otrzymania ulubionej konsystencji.
Ayran
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
200 ml jogurtu typu bałkańskiego
200-300 ml schłodzonej wody
sól i pieprz świeżo mielone do smaku
listki mięty drobno pokrojone
Jogurty z wodą mieszamy dokładnie. Ja użyłam do tego blendera z końcówką do ubijania, tak aby otrzymać piankową konsystencję. Całość doprawiamy do smaku wedle upodobania. Mięta nie jest konieczna, ale doskonale uzupełnia smak.
200 ml jogurtu typu bałkańskiego
200-300 ml schłodzonej wody
sól i pieprz świeżo mielone do smaku
listki mięty drobno pokrojone
Jogurty z wodą mieszamy dokładnie. Ja użyłam do tego blendera z końcówką do ubijania, tak aby otrzymać piankową konsystencję. Całość doprawiamy do smaku wedle upodobania. Mięta nie jest konieczna, ale doskonale uzupełnia smak.
Mój męż uwielbia ten trunek! Przekażę mu przepis ;)
OdpowiedzUsuń