czwartek, 24 lipca 2014

Ayran- napój turecki

W kuchni tureckiej nie może w niej zabraknąć tradycyjnego i niezwykle popularnego napoju jakim jest Ayran. Stanowi on idealny dodatek do dań czy po prostu napój który doskonale gasi pragnienie.
W zależności od tego jak gęsty chcemy
otrzymać należy zastosować proporcje 1:1 lub 2:1, albo po prostu do otrzymania ulubionej konsystencji.




Ayran 

 

200 ml jogurtu naturalnego gęstego
200 ml jogurtu typu bałkańskiego
200-300 ml schłodzonej wody
sól i pieprz świeżo mielone do smaku
listki mięty drobno pokrojone

Jogurty z wodą mieszamy dokładnie. Ja użyłam do tego blendera z końcówką do ubijania, tak aby otrzymać piankową konsystencję. Całość doprawiamy do smaku wedle upodobania. Mięta nie jest konieczna, ale doskonale uzupełnia smak.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój męż uwielbia ten trunek! Przekażę mu przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena