Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od lat. To jedno z tych słodkości jakie sama upiekłam we wczesnym dzieciństwie. Jest odpowiednio wilgotne a przy tym bardzo puszyste. Szczerze polecam, to takie pyszne, domowe ciasto w sam raz do kawy czy herbatki.
P.S. T o jeden z nielicznych salcesonów jaki mi smakuje:)) Inne też na słodko:)
Ciasto salceson
5 jaj
1/2 szklanki oleju
1 niepełna szklanka cukru
2-3 łyżki ciemnego, dobrego kakao
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka octu
1/3 szklanki pokrojonych drobno orzechów
3 kwaśne jabłka pokrojone w kostkę
cynamon do smaku- 1/3 łyżeczki
Jaja rozdzielamy do dwóch naczyń. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Do żółtek dodajemy proszek,ocet i sodę i chwile miksujemy. Dodajemy do ubitych białek. Następnie dodajemy przesiane mąki, cynamon i kakao i delikatnie mieszamy. Jako ostatnie dodajemy olej, jabłka i orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki średniej wielkości- jeśli chcemy upiec w standardowej blaszce, należy przygotować ciasto z 1,5 porcji. Gotowe, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 40 minut. (piekłam najpierw sam dół, pod koniec góra-dół)
Po przestudzeniu, przed podaniem, oprószamy pudrem
Wygląda pysznie, nigdy nie jadłam takiego salcesonu ;)
OdpowiedzUsuńwidziałam już przepisy an to ciasto, świetnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, a ciasto jest naprawdę fantastyczne :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada super smacznie:) musze je zrobic w najblizszym czasie;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń