Mango Lassi to niezwykle popularny napój(koktajl) wywodzący się z kuchni orientalnej. Szczerze polecam, zwłaszcza tym, którzy jeszcze nie próbowali:)
Mango Lassi
3 bardzo dojrzałe mango
400 ml jogurtu naturalnego gęstego
400 ml jogurtu naturalnego gęstego
250 ml mleka
150 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
Do smaku: miód i kardamon
Mango obieramy usuwając część włóknistą przy pestce, kroimy na mniejsze kawałki. Mango, miksujemy na pulpę,dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy rozdrobnione ziarenka kardamonu i ewentualnie dosładzamy.
*Składniki płynne powinny być bardzo dobrze schłodzone Możemy też dodać kilka kostek lodu, ale ja zazwyczaj nie dodaję.
*Jeśli chcecie otrzymać jeszcze bardziej kremową, ale gęstszą konsystencję polecam dodać małego banana.
*Dodatek soku nie jest konieczny, ale jak dla mnie bardzo pasuje:)
To był pierwszy napój w którym wypróbowałam mango. Od tamtej pory robię inne koktajle na bazie tego owocu ale wszystkie smakują wspaniale a to właśnie dzięki mango:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mango jest baardzo kreatywnym i smacznym owocem:))
UsuńPotwierdzam, jest bardzo dobry, kiedyś robiłam :) PS Śliczne szklaneczki ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię trochę go przerabiać, dodawać czegoś co akurat mam:)
UsuńP.S. Szklaneczki kupione za kilka groszy w Biedronie:)
oj, jak ja lubię! :D
OdpowiedzUsuń