środa, 16 lipca 2014

Mango Lassi




Mango Lassi to niezwykle popularny napój(koktajl) wywodzący się z kuchni orientalnej. Szczerze polecam, zwłaszcza tym, którzy jeszcze nie próbowali:)

Mango Lassi



3 bardzo dojrzałe mango
400 ml jogurtu naturalnego gęstego
250 ml mleka
150 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy
Do smaku: miód i kardamon 

Mango obieramy usuwając część włóknistą przy pestce, kroimy na mniejsze kawałki. Mango, miksujemy na pulpę,dodajemy pozostałe składniki i dokładnie łączymy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy rozdrobnione ziarenka kardamonu i ewentualnie dosładzamy.

*Składniki płynne powinny być bardzo dobrze schłodzone Możemy też dodać kilka kostek lodu, ale ja zazwyczaj nie dodaję.

*Jeśli chcecie otrzymać jeszcze bardziej kremową, ale gęstszą konsystencję polecam dodać małego banana.

*Dodatek soku nie jest konieczny, ale jak dla mnie bardzo pasuje:)

5 komentarzy:

  1. To był pierwszy napój w którym wypróbowałam mango. Od tamtej pory robię inne koktajle na bazie tego owocu ale wszystkie smakują wspaniale a to właśnie dzięki mango:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mango jest baardzo kreatywnym i smacznym owocem:))

      Usuń
  2. Potwierdzam, jest bardzo dobry, kiedyś robiłam :) PS Śliczne szklaneczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię trochę go przerabiać, dodawać czegoś co akurat mam:)

      P.S. Szklaneczki kupione za kilka groszy w Biedronie:)

      Usuń
  3. oj, jak ja lubię! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena