poniedziałek, 3 czerwca 2013

Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem

 

 Dziś mam dla Was maleńkie ciasteczka-szczególnie zachwycone będą nimi dzieci. Po upieczeniu są dosyć twarde( mniej kruche niż np. ciasteczka sachera) ale od nadzienia odpowiednio namiękają. Inspiracja po przejrzeniu książki 1000 ciasteczek ale nie jest to żaden konkretny przepis:)


Kruche kwiatuszki z brzoskwiniowym brzuszkiem

 

1 kostka margaryny/masła co najmniej 75 %tłuszczu

4-5 łyżek cukru z wanilią

1 jajo

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

2 szklanki mąki pszennej (1/2 szklanki może być krupczatki)

3-4 łyżki konfitury z brzoskwiń.

1 galaretka brzoskwiniowa

2 łyżki soku z cytryny


Margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajo i miksujemy. Dodajemy stopniowo mąki i miksujemy. Ciasto powinno wyjść dosyć plastyczne-na za gęste.Przekładamy do rękawa cukierniczego/wyciskarki do ciastek i na blaszce formujemy kwiatuszki.
  W każdym robimy wgłębienie palcem. 

 
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 8 -10 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody i po przestudzeniu mieszamy z sokiem i konfiturą. Gdy zacznie już bardzo tężeć we wgłębienia nakładamy porcję galaretki.

 

4 komentarze:

  1. Oj taaak, uwielbiam takie kruche ciasteczka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, mała słodka rzecz a jak cieszy:)

      Usuń
  2. Podobne można spotkać często w sklepach, ale te wyglądają 100x lepiej ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobne spotykam czasami w sklepach, ale te wyglądają 100x lepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena