czwartek, 15 grudnia 2016

Piernik miodowy z galaretką porzeczkową



Święta bez zapachu piernika to jakby nie święta, dziś kolejna odsłona piernika z dodatkiem mąki żytniej. Ciasto przełożyłam domową galaretką porzeczkową zrobioną w lecie i za pasteryzowaną w słoiczkach, ale możecie go przełożyć dowolnym kwaskowatym dżemem czy powidłami śliwkowymi.

Piernik miodowy z galaretką porzeczkową




Składniki:
6 jaj
1 szklanka mąki żytniej
1 1/2 mąki pszennej
3/4 szklanki pudru
200 g miodu sztucznego
250 gram masła/margaryny
1 słoiczek galaretki porzeczkowej (280 ml)
 Masło ucieramy z cukrem do białości dodając po jednym żółtku. Następnie dolewamy miód. Przesiane  mąki mieszamy z przyprawą i sodą i dodajemy do ciasta. Z białek ubijamy pianę. i dzieląc na 2-3 części dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do mniejszej formy prostokątnej, albo większej keksówki i pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Po przestudzeniu, ciasto kroimy i smarujemy galaretką. 
 polewa:
2 łyżki masła
1 czekolada gorzka  
50 g wiórków kokosowych
Wierzch dekorujemy czekoladą połączoną z 2 łyżkami masła- podgrzewamy do uzyskania  jednolitej konsystencji.



1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena