Piliście kiedyś pochodzącą z Tajwanu herbatkę o wdzięcznej nazwie Bubble tea? Przy okazji rozmyślań nad stworzeniem wpisu z wykorzystaniem Inki w jakiejś nowej odsłonie, pomyślałam właśnie o bubble tea i o wykorzystaniu ich w przepisie.
Ideą konkursu, było połączenie przyjemnego z naturalnym. Tapioka jest czymś bardzo naturalnym, zdrowym, idealna w połączeniu z kawą jaką jest Inka. Dlaczego by więc nie zaryzykować takim połączeniem?
Tapiokę ugotowałam w wodzie połączonej w ciemnym cukrze muscovado, łyżce syropu z agaawy i kawie dzięki czemu nabrały kawowo-karmelowego smaku, bo sama w sobie tapioka jest zupełnie neutralna w smaku.
BUBBLE COFFE
do zrobienia bubble coffe:
1/3 szklanki tapioki o grubym granulacie
3 szklanki wody
3 łyżki kawy Inki bio klasycznej
2 łyżki cukru muscovadoo
1 łyżka syropu z agawy/ciemnego syropu
Wodę doprowadzamy wrzenia i wrzucamy kuleczki tapioki oraz pozostałe składniki, co ważne,wrzucenie na zimną wodę nie da tego efektu, ponieważ kuleczki się rozpadną. Tapiokę gotujemy przez około 45 minut, uważając aby się nie przypaliła, ma być przyjemnie miękka jak żelki. Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 15 minut.
Tak przygotowane kuleczki mieszamy aby je "rozłączyć/rozkleić" i wraz z powstałym syropem przekładamy do wysokiej szklanki.
Do 250 ml gorącego mleka dodajemy około 2 łyżeczek kawy Inki. W spieniaczu na mleko, spieniamy kolejne około 100 ml mleka.
Do szklanki z kuleczkami tapioki wlewamy kawę przygotowaną na mleku a a na wierzch wykładamy mleko ze spieniacza.Wierzch oprószamy odrobiną ciemnego cukru.

Genialna propozycja.uwielbiam buble tea, a tu z kawa ,brzmi wspaniale
OdpowiedzUsuńTwoja głowa jest przepełniona pomysłami, zazdroszczę. Zdjęcie i kawa pyszne
OdpowiedzUsuńhelena
Pieknie się prezentuje. Super pomysł.
OdpowiedzUsuńwooow to jest genialne! podaj adres to przyjadę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim i baaardzo polecam
OdpowiedzUsuńA czy z taką drobną tapioka też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńwyjdzie- tylko krócej gotujemy. No i inny efekt wizualny
Usuń