niedziela, 4 grudnia 2016

Bubble Coffe




Piliście kiedyś pochodzącą z Tajwanu herbatkę o wdzięcznej nazwie Bubble tea? Przy okazji rozmyślań nad stworzeniem wpisu z wykorzystaniem Inki w jakiejś nowej odsłonie, pomyślałam właśnie o bubble tea i o wykorzystaniu ich w przepisie. 

Ideą konkursu, było połączenie przyjemnego z naturalnym. Tapioka jest czymś bardzo naturalnym, zdrowym, idealna w połączeniu z kawą jaką jest Inka. Dlaczego by więc nie zaryzykować takim połączeniem?

Tapiokę ugotowałam w wodzie połączonej w ciemnym cukrze muscovado, łyżce syropu z agaawy i kawie dzięki czemu nabrały kawowo-karmelowego smaku, bo sama w  sobie tapioka jest zupełnie neutralna w smaku.

BUBBLE COFFE


 

do  zrobienia bubble coffe:

1/3 szklanki tapioki o grubym granulacie

3 szklanki wody

3 łyżki kawy Inki bio klasycznej

2 łyżki cukru muscovadoo

1 łyżka syropu z agawy/ciemnego syropu

Wodę doprowadzamy wrzenia i wrzucamy kuleczki tapioki oraz  pozostałe składniki, co ważne,wrzucenie na zimną wodę nie da tego efektu, ponieważ kuleczki się rozpadną. Tapiokę gotujemy przez około 45 minut, uważając aby się nie przypaliła, ma być przyjemnie miękka jak żelki. Następnie przykrywamy naczynie i odstawiamy na  około 15 minut.
 Tak przygotowane kuleczki mieszamy aby je "rozłączyć/rozkleić" i wraz z powstałym syropem przekładamy do wysokiej szklanki. 

Do   250 ml gorącego mleka dodajemy około 2 łyżeczek kawy Inki. W spieniaczu na mleko, spieniamy kolejne około 100 ml mleka.

Do szklanki z kuleczkami tapioki wlewamy kawę przygotowaną  na mleku a  a na wierzch wyadamy mleko ze spieniacza.Wierzch oprószamy odrobiną ciemnego cukru.





Łączy przyjemne z naturalnym


7 komentarzy:

  1. Tomasz07:43

    Genialna propozycja.uwielbiam buble tea, a tu z kawa ,brzmi wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy03:21

    Twoja głowa jest przepełniona pomysłami, zazdroszczę. Zdjęcie i kawa pyszne
    helena

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie się prezentuje. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzcińska Ewa01:43

    wooow to jest genialne! podaj adres to przyjadę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję wszystkim i baaardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Milena l.11:47

    A czy z taką drobną tapioka też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie- tylko krócej gotujemy. No i inny efekt wizualny

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena