środa, 23 listopada 2016

Kruche ciasteczka z masą jabłkową




Małe słodkie co nieco z masą jabłkową. Koniecznie zapiszcie ten przepis i wypróbujcie angażując do pomocy najmłodszych. Ciasteczka nie są za słodkie idealne do kawy czy herbaty.
 
Kruche ciasteczka z masą jabłkową

 

Ciasto kruche na ciasteczka

składniki:

3 ugotowane żółtka

2 surowe żółtka

100g cukru pudru

200g mąki pszennej

120g mąki krupczatki

250g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

miąższ z laski  wanilii


Ugotowane żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy ulubione kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą sklejać, w połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę, można to zrobić końcówką od rurek, albo sięgnąć po maleńkie wykrawaczki.  Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10 minut. Po przestygnięciu ciasteczka bez dziurki smarujemy masą jabłkową.



Składniki na nadzienie:

1,2 kg winnych jabłek

2 dowolne galaretki (np. cytrynowe, agrestowe)

1 łyżka masła

*woda do podlania jabłek ok. 50 ml

Jabłka dzielimy na małe kawałeczki bądź ścieramy na tarce z grubymi oczkami przekładamy do rondla z grubym dnem (podlewamy odrobiną wody, dodajemy masło) i prażymy. Gdy jabłka się rozgotują dodajemy proszek galaretki i całość dokładnie i energicznie mieszamy Odstawiamy do przestudzenia a następnie smarujemy ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena