poniedziałek, 14 listopada 2016

Baletki- ciasteczka z makiem





Kto nie zna tych ciasteczek? Chyba nie ma takiej osoby:) Zróbcie koniecznie bo są naprawdę pyszne!
Do nadzienia warto użyć jakiejś twardej lekko kwaskowatej marmolady.
P.S. Może ktoś z Was wie skąd pochodzi ta ich wdzięczna nazwa? 

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.

Ciasteczka baletki

 

4 jajka

80 g drobnego cukru

100 g mąki pszennej

Mak  do posypania

marmolada do przełożenia

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, tak aby miały zbliżoną temperaturę. Białka ubijamy na sztywno dodając powoli, stopniowo, cukier. Do ubitych białek, nie przerywając ubijania, dodajemy żółtka. Następnie, dodajemy przesianą mąkę i całość mieszamy-bardzo delikatnie.
Gotowe  ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i odciskamy na blaszce wyłożonej pergaminem okrągłe ciasteczka. Ważne aby pamiętać przy tym o zachowaniu odstępu między nimi. Tuż przed włożeniem do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piekarnika, krążki posypujemy makiem. Pieczemy ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Po przestudzeniu ciasteczka smarujemy marmoladą i zlepiamy.


2 komentarze:

  1. muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ptysia:)07:14

    Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena