sobota, 5 listopada 2016

Szybka szarlotka na cieście kruchym





Dziś mam dla was przepis na przepyszną szarlotkę, którą robi się naprawdę szybko.Powinnam ją chyba nazwać szarlotką kruszonkową bo tak właściwie wygląda ciasto po zrobieniu.
Zarówno do przygotowania jabłek jak i ciasta wykorzystałam "cud techniki::) w postaci robota z odpowiednimi końcówkami:)


Szybka szarlotka na cieście kruchym

  1 szklanka mąki krupczatki

1 szklanka z czubkiem mąki pszennej

220 g masła

4 żółtka

1/3 szklanka drobnego cukru

*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ( nie jest obligatoryjny)

Masło miksujemy mikserem z końcówką hak, następnie dodajemy żółtka i cukier całość chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy mąki . Miksujemy aż składniki się zaczną łączyć tzn. będą przypominały taką mokrą, grudkowatą ziemię/ podobnie do kruszonki.

Ciasto wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki, albo na chwilę do zamrażarki.

Masa jabłkowa:

1,2 kg jabłek (np. szara reneta, rubiny,)

cynamon do smaku

*cukier do smaku-jeśli jabłka są słodkie polecam pominąć

2-3 łyżki bułki tartej

W trakcie przygotowania jabłek, ciasto odstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce ręcznej albo przy pomocy odpowiedniej końcówki do robota kuchennego. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Możemy je pokroić w drobne cząstki,zetrzeć na grubej tarce,albo w formie plasterków nie ma to większego znaczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części (spodnia część odrobinę większa) i wykładamy na blaszkę/ tortownicę o średnicy ok 20-22 cm i delikatnie dociskamy. Podpiekamy ok 10-15 minut do lekkiego zarumienienia ciasto. Foremkę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy jabłka i drugą część ciasta właściwie rozsypując jak kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30- 40minut- aż wierzch będzie złocisto-brązowy.




3 komentarze:

  1. Kocham wszelkie rodzaje szarlotek! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chyba też wszystkie.. no może takiej po królewsku w starym wydaniu to nie bardzo.

      Usuń
  2. Kocham kruche ciasto i oszczędność czasu, więc czego chcieć więcej :D Po prostu pisz takich przepisów więcej to chyba będę musiał ustawić tą stronę jako startową w przeglądarce heh ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena