W tej babce jest wszystko co uwielbiam. Dodatek bananów sprawia, że nasz wypiek (o ile w ogóle będzie mu dane dłużej leżeć), dłużej zachowa świeżość. A kawa i orzechy? to przecież idealne połączenie:)
Babka bananowo- orzechowa z aromatem kawy
2 śr. wielkości dojrzałe banany
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 małe jaja
1/2 szklanki drobnego cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki orzechowej/drobno mielonych orzechów
ok.10 drobno posiekanych orzechów
ok. 3 łyżki oprószonych w mące rodzynek oraz 5-6 pokrojonych drobno suszonych moreli
Masło wraz z cukrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy
stopniowo jaja a później mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na
koniec miód, kawę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody i rozgniecione banany. Jako ostatnie dodajemy orzechy oraz oprószone w mące rodzynki i morele.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki, albo formy na babkę (może być też taka z kominem). Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni prze
około 60 minut- sprawdzając pod koniec pieczenia drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena