piątek, 11 grudnia 2015

Domowa przyprawa do piernika






U kogo jeszcze nie  pachnie świętami, piernikiem, polecam szybciutko zrobić taką domową przyprawę. To  naprawdę nic trudnego, zwłaszcza jeśli część przypraw użyjecie w wersji sproszkowanej- polecam tak zrobić zwłaszcza z goździkami, czyszczenie młynka graniczy z cudem:)

Ten jak i wiele innych moich i koleżanek przepisów, znajdziecie w najnowszym numerze magazynu AROMAT

Przyprawa do pierniczków

Ok. 5 łyżeczek suszonego, tartego imbiru

6 lasek cynamonu

1 starta gałka muszkatołowa

1 ½ łyżeczki całych goździków/ albo łyżeczka z czubkiem sproszkowanych

2 łyżeczki ziaren kardamonu

2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

¼ łyżeczki ziaren pieprzu                     

ziarna wyłuskane z 1,5 gwiazdek anyżu

Wszystkie przyprawy (te w kawałkach/ziarnach) rozdrabniamy kolejno w moździerzu bądź za pomocą  młynka  do uzyskania pożądanej struktury. Następnie mieszamy z pozostałymi  przyprawami w formie sproszkowanej. Gotową przyprawę, przesypujemy do suchego, szczelnego pojemniczka/słoika i przechowujemy w podobnych warunkach.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena