czwartek, 15 sierpnia 2013

Torcik cappuccino

Przepraszam za tak długie czekanie na kolejny wpis:(Czasem trzeba chwilę odpocząć:)Mam dla Was przepyszny torcik- kto lubi zapach kawy, przełamaną delikatną nutą cytrusów-polecam. Ciasto jest proste do wykonania i wcale nie jest takie pracochłonne jak to mogłoby się wydawać. Przepis z moimi małymi zmianami pochodzi z książki przepisy Siostry Anastazji.






Torcik cappuccino

8 wiejskich jaj

8 łyżek wody

1  szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kawy cappuccino

1 szklanka mąki ziemniaczanej

2  łyżki oleju rzepakowego 

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka- cały czas miksując na najwolniejszych obrotach a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy  i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części -tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.

Masa:

3/4 l  śmietany kremówki

1/4 l kwaśnej śmietany lub jogurtu 

1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa

1 łyżeczka żelatyny

cukier waniliowy do smaku

kawa rozpuszczalna do nasączenia


Przygotowujemy napar z kawy- ok.200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną, rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy- gdyby masa okazała się mało słodka możemy dodać cukru waniliowego.

Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą a następnie wykłądamy porcję masy- tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy *polewę.

Polewa
1 tabliczka czekolady
150 ml kremówki. Gorącą kremówka zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy.


5 komentarzy:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena