Sezon na malinki trwa, więc grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego. Mam dziś dla Was klasykę takich owocowych ciast- biszkopt, owoce, bita śmietana i galaretka- zestaw obowiązkowy na letnim stole.Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i proste do wykonania- zdecydowanie polecam.
Delikatny biszkopt z bitą śmietaną i malinami
Biszkopt:
7 jaj dużych
3/4 szklanki cukru
1 szklanka (z czubkiem) mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka.
Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier
cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy-po każdym żółtku ok. 20 sekund (jeśli ubijamy mikserem, jeśli ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy.
Pieczemy ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu-
pod koniec włączam dopiero górę i dół). Po całkowitym przestudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż
aby otrzymać dwie połówki (możemy przygotować je dzień wcześniej).
W miedzy czasie warto przygotować galaretkę na wierzch.
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 750-800 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Nadzienie:
Za malinami nie przepadam ale to ciasto wygląda rewelacyjnie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię:) Zresztą jak wszystkie owoce:) Dziękuję za miłe słowa- zachęcam do upieczenia czy częstszych blogowych odwiedzin:)
UsuńI teraz będzie mi się śniło po nocach to ciasto... wyobrażam sobie jego cudny smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie do akcji i liczę na więcej :)
Dominika, zachęcam do zrobienia:))Mam nadzieje ze niedługo podzielę się kolejnymi przepisami.
UsuńCoś wspaniałego. Na sam widok "ślinka cieknie"...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam