Czas przetworów w pełni. Może zechcecie zamknąć w swoich słoiczkach te pyszne śliwki? Kardamon nadaje oryginalnego posmaku-ale jeśli lubicie tradycyjny smak możecie z niego zrezygnować albo zmniejszyć ilość. Ja na taki mały słoiczek wrzucałam po 3-4 ziarenka i smak kardamonu był dosyć intensywnie wyczuwalny.
Składniki:
Śliwki renklody
Cukier
Woda
Ziarnka kardamonu
Umyte śliwki przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli
wybieramy słoje litrowe wsypujemy ok.1,5-2 czubatych łyżek cukru (w zależności jak
słodkie/dojrzałe mamy śliwki- jeśli bardzo słodkie to zmniejszamy ilość cukru do półtorej łyżki ) oraz kilka
ziaren kardamonu (ok.7-9 na słoik). Zalewamy przegotowaną wodą i zakręcamy.
Wstawiamy do garnka napełnionego wodą i
pasteryzujemy od chwili zagotowania ok. 25-30 minut. Tak przygotowane śliwki możemy później rozcieńczyć z wodą albo pić taki pyszny syrop/kompot:)
Po prostu uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń