piątek, 3 maja 2013

Pancake dyniowe z owocami i chrupiącą posypką




Są takie dni w których zamiast tradycyjnej jajecznicy, owsianki, czy kanapek mamy ochotę na coś zupełnie innego. Warto wtedy przygotować takie wiosenne, pełne składników odżywczych śniadanie. Niestety śniadanie jest często zaniedbywane- albo niczego nie jemy, albo przegryzamy  coś w biegu niekoniecznie dobrego. Przyznam ze wstydem, że kiedyś sama rzadko jadałam śniadanie, albo jadałam go po dobrych kilku godzinach po przebudzeniu- nie polecam Wam tego. ŚNIADANIE JEST WAŻNYM (dla mnie najważniejszym) POSIŁKIEM, którego nie możemy pomijać i najlepiej jeśli sięgamy po niego w jak najkrótszym czasie po przebudzeniu-dostarczając naszemu organizmowi odpowiednią dawkę energii. 
Moja dzisiejsza propozycja jest dla osób które mogą poświęcić na przygotowanie 10-15 minut-a więc całkiem mało a przede wszystkim dla tych, którzy nie lubią gdy wieje nudą na talerzu.
A jakie dobrodziejstwa znajdziemy w tym śniadaniu?-m.in. witaminy-
w jagodach goji znajdują się wielkie pokłady witaminy C, antyoksydanty, poza tym błonnik, węglowodany złożone, białko łatwo przyswajalne, minerały.
 Ciekawym a dodatkowo pożywnym i smacznym dodatkiem do pancake'ów jest porcja chrupiących ciasteczek BelVity. Ciasteczka są porcjowane po 4 sztuki co ułatwia zabranie ich ze sobą i przegryzanie w chwilach kiedy poczujemy głód. Moje ulubione to ciasteczka z musli.Byłoby cudownie gdyby technolodzy popracowali jeszcze nad uszczupleniem składników - a zwłaszcza cukrów, nawet przy połowie porcji cukru byłyby wystarczająco słodkie- ogólnie polecam bo stanowią alternatywę dla domowych wypieków, na którą nie zawsze mamy czas. Warto skosztować  i odnaleźć swój ulubiony smak.



Pancake dyniowe z owocami i chrupiącą posypką


Porcja dla 1-2 osób

2-3 łyżki mąki z dyni

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka otrębów

1 łyżka owoców goji

1 łyżka suszonej żurawiny

1 jajo

1/3 łyżeczki stewi w pudrze/1-2 tabletki

1/2 łyżeczki miodu

4-5 łyżek zsiadłego mleka

szczypta soli (minimalna)

ulubione owoce (ok.100-150 gram)- u mnie 1 kiwi, 4-6 truskawek, 1/2 gruszki, kilka winogron,

jogurt naturalny 250 ml

1 łyżka oleju rzepakowego

4 ciasteczka zbożowe u mnie 5zbóż + mleko   BelVita

 
Mąki mieszamy ze sobą. Do mąk dodajemy zsiadłe mleko oraz ubite jajo.


 Całość doprawiamy stewią.Na koniec dodajemy żurawinę, owoce goji oraz otręby. Delikatnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej zsiadłego mleka jeśli zbyt rzadka dosypujemy odrobinę mąki. Na rozgrzaną patelnię -najlepiej taką nieprzywierającą wylewamy odrobinę oleju a następnie nakładamy łyżką porcję ciasta.Smażymy na średniej mocy z obydwóch stron- łącznie ok 3-5 minut. Gotowe pancakes przekładamy porcją owoców oraz jogurtem połączonym z miodem. Ciasteczka kruszymy i posypujemy po wierzchu. To danie stanowi idealną propozycję na zdrowe, pożywne śniadanie.

2 komentarze:

  1. wyglądają świetnie:) muszę je spróbować w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i zachęcam serdecznie:)miłego week.

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena