piątek, 10 maja 2013

Eleganckie śniadanie- jaja na szpinaku i łososiu

Śniadanie  to podstawa- to już wie chyba każdy. A co powiecie na trochę inne, bardziej eleganckie wydanie. Znajdują się tu jedne z moich ulubionych (zwłaszcza łosoś i szpinak) składników. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 5-10 minut. A w trakcie pieczenia możecie sobie popijać ulubioną kawę czy herbatę.


Do przygotowania tego dania wykorzystałam te kokilki. Jestem z nich bardzo zadowolona. Są w ładnych kolorach-więc danie z powodzeniem  można podać bezpośrednio w naczynku.Mają  grube, ceramiczne ścianki, które  znacznie dłużej utrzymują wysoką temperaturę. Możemy ich używać zarówno w piekarniku jak i  w mikrofali oraz myć  w zmywarce. Idealne zarówno do deserów (na ciepło czy na zimno) jak i do dań wytrawnych.To co jest też wielkim plusem- to ich cena-  
12,90 za 2 produkty. Często za podobne kokilki w innym sklepie płaciłam porównywalną kwotę albo jeszcze wyższą, z tym że...za jedną sztukę. Podsumowując,podpisuję się pod ich jakością czym tylko się da i Wam szczerze  polecam:)Te i inne produkty znajdziecie w sklepie Emako.

Królewskie śniadanie :

6-8 plastrów wędzonego łososia

2 garstki szpinaku (jeśli mrożony to ok. 70 gram-90 gram)

2 jaja

pieprz świeżo mielony Kamis

*sól morska Kamis

odrobina masła- 1 mała łyżeczka

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kokilki delikatnie smarujemy masłem (ok.1/3 łyżeczki). Ścianki obkładamy plasterkami łososia-tak aby całość była idealnie zakryta. Wykładamy szpinak- u mnie z blanszowany i podduszony chwilę na maśle oprószamy odrobiną pieprzu (można go też  doprawić solą, ale jak dla mnie sól z łososia wystarczy) i wykładamy na łososia. Na koniec wylewamy po jednym jaju- i doprawiamy pieprzem opcjonalnie solą. 

*(Odrobinę masła położyłam też na jaja).

 

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok.10-15 minut- w zależności jak bardzo chcecie mieć ścięte jajo.

8 komentarzy:

  1. zawsze to podziwiałam, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam jest naprawdę pyyyyszne

      Usuń
  2. Jakie dobre, bardzo ładne ci wyszły te jaja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam zrobienie

      Usuń
  3. Uwielbiam takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam takie cuda na święta wielkanocne pyyszne i efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie cuda na Święta Wielkanocne, wszyscy zachwyceni! Smaczne i efektowne:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje:)rzeczywiście takie danie robi efekt na gościach:)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena