Jeśli lubicie czasem spróbować czegoś innego to ta propozycja sprawdzi się znakomicie. Aromatyczne, soczyste polędwiczki podane z porcją kuskusu i egzotyczną sałatką-szczerze polecam szczególnie gdy chcecie zaskoczyć czymś oryginalnym Waszych bliskich.
Polędwiczki faszerowane z kuskusem i sałatką
1 polędwiczka wieprzowa- ok. 350 gram
1 pojedyncza pierś z kurczaka
300 ml kremówki
2-3 szalotki
80-100 gram suszonych grzybów (borowiki)
Sos sojowy ciemny-2-3 łyżki
garstka orzechów laskowych posiekanych
Pieprz czarny w młynku Kamis
Szałwia świeża- do smaku (kilka listków)
pietruszka natka-do smaku (2-3 gałązki)
Cukinia świeża mała- 1 sztuka
Kasza kuskus 300 gram
2 ząbki czosnku
Sól morska prowansalska Kamis
2 marchewki
1 słoiczek marynowanych pędów z bambusa
Odrobina imbiru
Szczypta cukru
Oliwa 1-2 łyżki
Bulion ok. 700- 800 ml
Limonka-1/2 sztuki
Papryczka chili- Kamis
Przyprawa do mięsa duszonego Kamis
Przygotowanie
1. Grzyby płuczemy, moczymy i zagotowujemy
(pozostawiamy wytworzony wywar z grzybów).
Połowę grzybów rozdrabniamy na małe cząstki i dusimy na maśle wraz z szalotką.
2.Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją (najlepiej rzez co najmniej 30-40 minut) w odrobinie sosu sojowego, łyżce oliwy i przyprawie do mięsa duszonego.
3.Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą. Doprawiamy masę solą i świeżo mielonymi pieprzem.
4.Dodajemy porcję grzybów, którą wraz z szalotką poddusiliśmy wcześniej na maśle (pozostałą pozostawiamy) oraz rozdrobnione orzechy- warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni
5. Następnie do masy dodajemy 50-70 ml kremówki oraz szałwię. Powstałą masę dokładnie mieszamy.
6. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę (mięso warto rozłożyć sobie na foli spożywczej dzięki czemu ułatwimy sobie formowanie.
7.Roladkę obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić mięso i zamknąć wszystkie soki znajdujące się w środku.
8.Następnie przesmażone mięso podlewamy częścią bulionu ok.200-250 ml, tak aby mogło się w nim dusić , przez ok. 20 minut. Pamiętajmy o tym aby co jakiś czas je obracać. W razie potrzeby podlewamy bulionem.
9.Do pozostałej połowy grzybów wraz z powstałym wywarem dolewamy pozostałą ilość kremówki wymieszaną z ok. 100 ml. bulionu i zagotowujemy. Całość na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10.Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni- najpierw wykładamy marchew. Następnie dajemy odsączone z zalewy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą imbiru, cukrem/miodem. Ważne aby warzywa pozostały chrupkie.
Połowę grzybów rozdrabniamy na małe cząstki i dusimy na maśle wraz z szalotką.
2.Polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy, tak aby otrzymać jak najcięższy płat. Marynujemy ją (najlepiej rzez co najmniej 30-40 minut) w odrobinie sosu sojowego, łyżce oliwy i przyprawie do mięsa duszonego.
3.Mięso z piersi kurczaka kroimy bardzo drobno lub rozdrabniamy mikserem/robotem z końcówką tnącą. Doprawiamy masę solą i świeżo mielonymi pieprzem.
4.Dodajemy porcję grzybów, którą wraz z szalotką poddusiliśmy wcześniej na maśle (pozostałą pozostawiamy) oraz rozdrobnione orzechy- warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni
5. Następnie do masy dodajemy 50-70 ml kremówki oraz szałwię. Powstałą masę dokładnie mieszamy.
6. Wymieszaną masę przekładamy na mięso i zwijamy ściśle w roladę (mięso warto rozłożyć sobie na foli spożywczej dzięki czemu ułatwimy sobie formowanie.
7.Roladkę obsmażamy chwilę na dużym ogniu- tak aby zrumienić mięso i zamknąć wszystkie soki znajdujące się w środku.
8.Następnie przesmażone mięso podlewamy częścią bulionu ok.200-250 ml, tak aby mogło się w nim dusić , przez ok. 20 minut. Pamiętajmy o tym aby co jakiś czas je obracać. W razie potrzeby podlewamy bulionem.
9.Do pozostałej połowy grzybów wraz z powstałym wywarem dolewamy pozostałą ilość kremówki wymieszaną z ok. 100 ml. bulionu i zagotowujemy. Całość na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
10.Warzywa- marchewkę i cukinię kroimy w drobne julienne i dusimy chwilę na patelni- najpierw wykładamy marchew. Następnie dajemy odsączone z zalewy pędy bambusa i doprawiamy całość sokiem z połowy limonki, odrobiną papryczki chili, szczyptą imbiru, cukrem/miodem. Ważne aby warzywa pozostały chrupkie.
11. Kuskus zalewamy bulionem (ok. 300-350 ml) i chwile czekamy aby napęczniał. Kaszę przekładamy na patelnie (z dodatkiem łyżki oliwy ) i dusimy z przetartym czosnkiem.
12. Na talerz wykładamy porcję sosu a na niego polędwiczki, które najpierw kroimy na kawałki ok.8-10 cm a następnie każdą taką cześć kroimy pod skosem i układamy dłuższymi bokami do siebie. Obok wykładamy porcję kuskusu oraz sałatki. Zdobimy plasterkiem limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena