Jeśli lubicie gruszki, wino i posmak przypraw korzennych-to ten deser jest dla Was. Ujmuje swoją prostotą a jednocześnie jest bardzo elegancki, o idealnie komponującym się smaku i aromacie. Na weekend majowy będzie jak znalazł:)
Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym
2 gruszki,
150 gram cukru brązowego- do gruszek,
1 łyżka miodu prawdziwego,
200-250 ml czerwonego wina (półsłodkie lub półwytrawne),
kora cynamonu,
1 gwiazdka anyżu,
2-3 sztuki goździków,
1 szczypta kardamonu,
4-6 gałek lodów waniliowych,
200-250 gram bitej śmietany,
70-100 gram jagód,
150 ml wody,
1-2 łyżki cukier do jagód,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do wystudzenia w powstałym sosie.
Jagody zagotowujemy wraz z cukrem, zaciągając pod koniec wodą połączoną z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Przed podaniem gruszki kroimy na pół a następnie nadcinamy wzdłuż tworząc wachlarz. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i sosem z jagód.
Boski deser...
OdpowiedzUsuń