niedziela, 28 kwietnia 2013

Gruszki w winie z lodami


Jeśli lubicie gruszki, wino i posmak przypraw korzennych-to ten deser jest dla Was. Ujmuje swoją prostotą a jednocześnie jest bardzo elegancki, o idealnie komponującym się smaku i aromacie. Na weekend majowy będzie jak znalazł:)

Gruszki w winie z lodami i sosem jagodowym


2 gruszki,

150 gram cukru brązowego- do gruszek,

1 łyżka miodu prawdziwego,

200-250 ml czerwonego wina (półsłodkie lub półwytrawne),

kora cynamonu,

1 gwiazdka anyżu,

2-3 sztuki goździków,

1 szczypta kardamonu,

4-6 gałek lodów waniliowych,

200-250 gram bitej śmietany,

70-100 gram jagód,

150 ml wody,

1-2 łyżki cukier do jagód,

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Gruszki (ładne, niepoobijane) obieramy i wydrążamy środki. Owoce układamy w garnku i zalewamy winem połączonym z cukrem, miodem i przyprawami. mieszamy i gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości- w zależności od rodzaju gruszek ten czas może być różny. Po zagotowaniu odstawiamy
do wystudzenia w powstałym sosie.

Jagody zagotowujemy wraz z cukrem, zaciągając pod koniec wodą połączoną z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Przed podaniem gruszki kroimy na pół a następnie nadcinamy wzdłuż tworząc wachlarz. Podajemy z lodami, bitą śmietaną i sosem z jagód.

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena