Święta już minęły ale może macie jeszcze do spożytkowania białka? Jeśli tak to tu znajdziecie kolejny sposób jak możecie je wykorzystać. Babka jest naprawdę smaczna, aromatyczna, odpowiednio wilgotna a dodatkowo dzięki glazurze z czekolady długo zachowuje swoją świeżość. Szczerze polecam- przepis jest prosty a przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam dużo czasu:)
Piegowata baba
1/2 kostka margaryny/masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka białek
1 cukier z wanilią
3/4 szklanki pudru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1 jabłko- duże- najlepiej szara reneta
kilka kropel ekstraktu migdałowego
3 łyżki oleju
120 gram czekolady gorzkiej/mlecznej
skórka kandyzowana z pomarańczy- 1 czubata łyżka
Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy aby uzyskała
temperaturę pokojową. jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka
ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukry.Następnie, dodajemy
stopniowo mąkę z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod
koniec dodajemy margarynę, skórkę (możemy też dodać inne bakalie -np.
migdały rodzynki) i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto
przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut Po
przestudzeniu oblewamy polewą przygotowanej z rozpuszczonej w kąpieli
wodnej czekoladą połączoną z olejem. Wierzch dekorujemy czekoladą białą
lub bakaliami:))
Idealna babka :) Akurat zostało mi dużo białek, bo robiłam paschę
OdpowiedzUsuńa to ile tych białek potrzeba? :)
OdpowiedzUsuńAle gapa ze mnie pominęłam podstawowy składnik- szklankę białek- A więc tak z 5-6 jaj w zależności od wielkości:))
Usuń