wtorek, 2 kwietnia 2013

Lekki deser truskawkowy

 Po świątecznym przejedzeniu, przyda się coś bardziej lekkiego:)) Polecam deser w którym główną rolę grają truskawki, galaretka i bita śmietana:)

Lekki deser truskawkowy:

300 gram truskawki świeże,

2 łyżki cukier kryształ,

2 opakowania galaretka truskawkowa,

250 ml śmietana kremówka,

1 opakowanie cukier waniliowy



Pierwszą galaretkę przyrządzamy według opisu na opakowaniu (posłuży do ostatniej warstwy deseru). Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki(pozostawić garść-około 8 sztuk) przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą blendera.
 Gdy galaretka będzie letnia (ta z mniejszą ilością wody) łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Przelewamy do 4- 6 (w zależności jak duże porcje chcemy mieć) pucharków- mogą to być też szerokie kieliszki do wina. Odstawiamy na 20- 30 minut w chłodne miejsce- następnie wykładamy po kilka pokrojonych w kawałeczki truskawki i zalewamy po równo 2 galaretką. Wstawiamy do lodówki- na ok. 1 godzinę
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem waniliowym do uzyskania pożądanej konsystencji- ok. 3-4 minut na dużych obrotach. Można dodać kilka kropel ulubionego aromatu, likieru lub soku z cytryny,
Kremówkę przekładamy do szprycy z ozdobną końcówka i dekorujemy według uznania. Na wierzchu kładziemy po 1 truskawce opcjonalnie dekorujemy np. rurkami czekoladowymi,polewą truskawkową, czekoladą itp.

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena