Po świątecznym przejedzeniu, przyda się coś bardziej lekkiego:)) Polecam deser w którym główną rolę grają truskawki, galaretka i bita śmietana:)
Lekki deser truskawkowy:
300 gram truskawki świeże,
2 łyżki cukier kryształ,
2 opakowania galaretka truskawkowa,
250 ml śmietana kremówka,
1 opakowanie cukier waniliowy
Pierwszą galaretkę przyrządzamy według opisu na opakowaniu (posłuży do ostatniej warstwy deseru). Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki(pozostawić garść-około 8 sztuk) przekładamy do naczynia i miksujemy za pomocą blendera.
Gdy galaretka będzie letnia (ta z mniejszą ilością wody) łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Przelewamy do 4- 6 (w zależności jak duże porcje chcemy mieć) pucharków- mogą to być też szerokie kieliszki do wina. Odstawiamy na 20- 30 minut w chłodne miejsce- następnie wykładamy po kilka pokrojonych w kawałeczki truskawki i zalewamy po równo 2 galaretką. Wstawiamy do lodówki- na ok. 1 godzinę
Kremówkę ubijamy wraz z cukrem waniliowym do uzyskania pożądanej konsystencji- ok. 3-4 minut na dużych obrotach. Można dodać kilka kropel ulubionego aromatu, likieru lub soku z cytryny,
Kremówkę przekładamy do szprycy z ozdobną końcówka i dekorujemy według uznania. Na wierzchu kładziemy po 1 truskawce opcjonalnie dekorujemy np. rurkami czekoladowymi,polewą truskawkową, czekoladą itp.
Ale narobiłaś mi smaku na taki deserek :)
OdpowiedzUsuń