Witajcie, po kilku dniach nieobecności wracam do Was z kolejnym przepisem. Mam dla Was przepis na tartaletki. Wymyślone naprędce w miniony weekend. Domownikom smakowały- więc chyba były całkiem dobre..zdecydowanie były dobre.
Tartaletki z jagodami i czekoladą:
100 g margaryny (co najmniej 75% tłuszczu)
150 g masło (może a nawet będą jeszcze lepsze z samym masłem
60-70 gram pudru
250 gram mąki pszennej- część można zastąpić krupczatką
1 szklanka jagód
1/2 galaretki jagodowej/owoce lasu
2-3 żółtka
2 tabliczki czekolady gorzka+ mleczna
200 ml kremówki
200 ml wody
Jak zrobić?
Z podanych składników :mąka, puder, masło, żółtka
wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Jagody zagotowujemy z 200 ml wody pod koniec dodajemy galaretkę i
dokładnie mieszamy. Po podanym czasie leżakowania ciasta wyjmujemy je i cienko wałkujemy. Wypiekamy w
foremkach na tartaletki/babeczki kruche korpusy.
Po przestudzeniu babeczek,
napełniamy je do połowy galaretką i ostawiamy do stężenia.
W między
czasie przygotowujemy gęsty ganasz z czekolady i kremówki. Kremówkę
zagotowujemy i gorącą zalewamy połamane kostki czekolady- dokładnie
mieszamy. Gdyby nie udało się nam jej połączyć, podgrzewamy jeszcze chwilę
nad parą. Masę-lekko przestudzoną przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na warstwę z jagód.
Posypujemy srebrnymi koralikami cukrowymi i zdobimy figurkami z
czekolady. Czekoladowe dekoracje wykonałam z czekolady-m. in. korzystając z foli karotenowej.
Omg ... ale pychota :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam Ci zrobić:)
Usuńo matko ale one pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam serdecznie:)
UsuńJeny, wyglądają bosko! Cudowne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńWielkie wielkie dzięki i zapraszam częściej:)
Usuń