poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Piegowata baba=sposób na spożytkowanie białek



Święta już minęły ale może macie jeszcze do spożytkowania białka? Jeśli tak to tu znajdziecie kolejny sposób jak możecie je wykorzystać. Babka jest naprawdę smaczna, aromatyczna, odpowiednio wilgotna a  dodatkowo dzięki glazurze z czekolady długo  zachowuje swoją świeżość. Szczerze polecam- przepis jest prosty a przygotowanie tego ciasta nie zajmie Wam dużo czasu:)



 



Piegowata baba


1/2 kostka margaryny/masła lub 1/2 szklanki oleju

1 szklanka białek

1 cukier z wanilią

3/4 szklanki pudru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka maku

1 jabłko- duże- najlepiej szara reneta

kilka kropel ekstraktu migdałowego

3 łyżki oleju

120 gram czekolady gorzkiej/mlecznej

skórka kandyzowana z pomarańczy- 1 czubata łyżka


Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy aby uzyskała temperaturę pokojową. jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukry.Następnie, dodajemy stopniowo mąkę z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy margarynę, skórkę (możemy też dodać inne bakalie -np. migdały rodzynki) i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.


Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut Po przestudzeniu oblewamy polewą przygotowanej z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą połączoną z olejem. Wierzch dekorujemy czekoladą białą lub bakaliami:))










3 komentarze:

  1. Idealna babka :) Akurat zostało mi dużo białek, bo robiłam paschę

    OdpowiedzUsuń
  2. a to ile tych białek potrzeba? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale gapa ze mnie pominęłam podstawowy składnik- szklankę białek- A więc tak z 5-6 jaj w zależności od wielkości:))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena