środa, 10 października 2012

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką



Są takie ciasta, których nie trzeba reklamować, a które i tak  kocha większość z nas. Dla mnie jednym z takich słodkich wypieków jest niewątpliwie ciasto drożdżowe. Najlepiej smakowało....w dzieciństwie, ale teraz też ma swój urok- bo jedząc takie smakołyki przypominają mi się beztroskie lata mojego dzieciństwa..zapach pieczonego ciasta, kubka kakao i zabaw z moim rodzeństwem. Polecam upiec i powspominać minione czasy. ..


Składniki:

3 antonówki
0,5 kg mąki
4 dag drożdży
  150 gram rozpuszczonego masła
  2 duże opakowanie cukru waniliowego
odrobina cynamonu
  80 gram cukru 
ok. 200 ml mleka ciepłego (+/-100 ml)
2 jaja
szczypta soli
na kruszonkę: 4 łyżki cukru pudru 
                        3 łyżki mąki 
                        miękkie masło -ok  15 dag


  Jabłka obieramy, kroimy w małe cząstki i obsypujemy cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu- odstawiamy. Do drożdży dodajemy cukry i odstawiamy na ok. 5 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się rozpuszczą i  wlewamy ciepłe mleko. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut- u mnie zazwyczaj w tym czasie- tworzy się taka "piana drożdżowa"- pamiętajcie aby wszystkie te czynności nie trwały zbyt szybko ani zbyt długo. Następnie, dodajemy przesianą  mąkę , szczyptę soli, jaja  i wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto  będzie zbyt twarde dodajemy więcej mleka) na  koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy, tak długo aż ciasto będzie gładkie, będę "wyczuwalne pęcherzyki powietrza" i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto nie powinno być ciężkie, z dużą ilością mąki. odstawiamy do garowania  na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto powinno podwoić swoją początkową objętość.  Po tym czasie ponownie przerabiamy ciasto i uformowane wkładamy do formy. Na wierzch wykładamy przygotowane jabłka-odstawiamy na ok. 10 minut. Ze składników potrzebnych do przygotowania kruszonki wykonujemy naszą posypkę. Całość ucieramy w palcach i rozkładamy kruszonkę na cieście -najłatwiej rozcierając ją w dłoniach na formą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. 
 
 




Przypominam i zachęcam do udziału  w  konkursie

4 komentarze:

  1. Oj tak.. drożdżak mojej babci od razu nasuwa mi się na myśl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość z nas ma takie wspomnienia z babcią i jej wypiekami:))
      pozdrawiam serdecznie:)i zapraszam na pierwszy konkurs na blogu:))

      Usuń
  2. Lubie bardzo ciasta drożdżowe :)) Twoje wygląda ślicznie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję:)) i pozdrawiam serdecznie:)
    P. S.i zapraszam na pierwszy konkurs:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena