A i przypominam i zachęcam do udziału w konkursie
Składniki:
5 jaj,3/4 szklanki cukru,
3/4 mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu.
Do mas :
100 gram margaryny/masła
500 gram serka mascarpone
330 ml kremówki
200 gram malin
100 gram borówek
150 gram nutelli.
odrobina barwnika
Jaja wybić, sprawdzają świeżość- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubić, gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Mąkę przesiać. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie wymieszać dodać do piany z białek, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ok 170 stopni ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika- aż ciasto będzie "suche"/ najlepiej przez sprawdzenie patyczkiem). Odstawić do przestudzenia.(Warto przygotować kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej).
Serek mascarpone ucieramy chwilę mikserem. Kremówkę ubijamy na sztywną stopniowo dodajemy serek i chwilę miksujemy. Dzielimy na 3 porcje. Do 1 dodajemy nutellę-i łączymy na jednolitą masę. Następnie dodajemy borówki i mieszamy łyżką. Do drugiej części dodajemy 1 opakowanie cukru waniliowego a na koniec maliny i delikatnie mieszamy.Masło ucieramy na puszysty krem,dodajemy pozostałą część masy, dodajemy również cukier waniliowy oraz odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego. Na pierwszy krążek- nakładamy warstwę konfitury z moreli a na nią masę z nutellą. Przykrywamy kolejnym krążkiem i wykładamy warstwę z malinami. kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdką wyciskamy dekoracje. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Dekoracje- cukrowe koraliki
Piękny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)) i pozdrawiam
Usuń