Lekkie, delikatne o intrygującej barwie. Nie ma możliwości aby nie wyszło..i smakuje przepysznie:))
Na ciasto
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3/4 mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i dodajemy (stopniowo) cukier cały czas ubijając.Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i łyżkę octu- dokładnie mieszamy i dodajemy do piany Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. i studzimy.
Biszkopt dobrze jest przełożyć sobie z powrotem do foremki, gdyby ktoś się obawiał o to że masa spłynie.
2 zielone galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml. wody i studzimy
Masa zielona:
ok.1 litr soku zielonego (zazwyczaj butelki mają 900 ml) typu Pysio, Kubuś, lub inny słodko brzmiący:)
3 opakowania budyniu waniliowego/ śmietankowego (bez cukru)
3 łyżki cukru
3/4 soku zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej ilości przygotowujemy budyń- dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujący się sok- Gotujemy ok.2-3 minut cały czas mieszając- budyń powinien być gęsty. Jeśli uznacie że jest mało słodki - można zwiększyć ilość cukru. Chwilę studzimy i wykładamy na biszkopt.Następnie układamy ściśle delicje (2 opakowania)- czekoladową stroną do góry.
0,5 litra kremówki ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany a na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę, całość miksujemy. Masę przekładamy na ciasto (z zimnym już budyniem) i wyrównujemy.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a jeszcze lepiej na całą noc.
Na wierzch możemy zetrzeć czekoladę albo wylać kolejną warstwę galaretki albo zostawić tak jak jest:)) Ja robię różnie, zależy na co mam ochotę:)
Super ciacho, bardzo dobrze mi znane :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Shrek znany nie tylko z filmu:))) Też je lubię. Również pozdrawiam i zapraszam częściej:)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń