Jesień i zima to idealna pora na pieczenie ciasteczek. A jeszcze gdy dodamy do tego orzechy to już w ogóle powstanie połączenie idealne. Przepis odnalazłam w mamy zeszycie i jest już sprawdzony nawet nie chcę myśleć przez ile pokoleń i lat:)
Ten oraz inne przepisy znajdziecie w najnowszym wydaniu
Magazynu AROMAT.
Ciasteczka czekoladowe z bezą i orzechami
Składniki na ciasteczka czekoladowe z bezą i orzechami
160 gramów mąki pszennej
70 gramów mąki krupczatki
30 g kakao
120 gramów masła
1/3 szklanki pudru
2 żółtka + białko
Ziarenka z połowy laski wanilii/kilka kropel ekstraktu z wanilii
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne
ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy masło, jeśli zbyt klejące podsypujemy
mąką. Wstawiamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na
grubość ok-4-5 mm i foremką wycinamy pożądane kształty. Na
wierzch ciasteczka wykładamy odrobinę bezy i posypujmy orzeszkami. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 7-8 minut.
Dodatkowo:
1 białko ubite na sztywno
2 łyżki cukru
kilka łyżek drobno usiekanych
orzechów włoskich
Z białka ubić pianę a następnie stopniowo dodawać cukier.
Ciekawe te ciasteczka :) Niby nie lubię bezy, ale tutaj kusi :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/