Dziś mam dla Was korzenne ciasteczka, idealne dla osób które np. z różnych przyczyn nie mogą się sięgać po kakao, kawa z cykorii nie tylko wpłynie na walory smakowe, ale nada też przyjemnego dla oka koloru:). Takie ciasteczka powinny również ucieszyć tych, którzy unikają białego cukru, ponieważ tutaj nie znajdziecie nawet szczypty:)
Ciasteczka pierniczki korzenne z cykorią
220 g mąki żytniej
2 jajka
130 g miękkiego masła
100 g miodu
po 1/3 łyżeczki: mielonych goździków, cynamonu, imbiru,
1 czubata łyżka kawy cykorii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Z wymienionych składników wyrabiamy gładkie ciasto.Początkowo warto wszystko przesiekać nożem co ułatwi nam początkowe mieszanie. Możemy też wykorzystać do tego mikser z końcówkami do zagniatania. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4 mm.Nożem obcinamy nierówne brzegi ciasta i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około. 5 minut w temperaturze 180 stopni.Wpis bierze udział w konkursie z #myAmbiton
dodatkowo, może przyda się Wam rabat do sklepu Dajar. 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena