piątek, 9 grudnia 2016

Sernik krakowski



Powtarzałam to już nie raz, że długi czas nie byłam fanką serników i chociaż nadal mam innych słodkich faworytów, to przynajmniej  teraz z przyjemnością zjadam porcję takiego wypieku.
 Dziś mam dla Was przepis na klasyk...sernik krakowski. Ciężki, aromatyczny, po prosu idealny, kto jadł chyba nie muszę reklamować.


Sernik krakowski

Składniki na kruche ciasto:


250 g mąki pszennej

70 g mąki krupczatki

2-3 żółtka

90 g cukru pudru

2 łyżki cukru wanilinowego

200 g masła, zimnego


    Wszystkie składniki łączymy szybko  wyrabiając  ciasto. Gotowe, odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Ciasto dzielimy na dwie porcje- większą (2/3) rozwałkowujemy na dużą blaszkę, i wstawiamy na około.15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, tak aby się delikatnie podpiekło. Pozostałą część odkładamy ponownie do lodówki. 

    Składniki na masę serową:

    1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (najlepiej trzykrotnie)

    7  jajek

    100 g masła

    ok. 210g (ew. do smaku dosłodzić) drobnego cukru

    3 łyżki cukru wanilinowego + miąższ z 1/2 laski wanilii

    50 ml kremówki

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    100g rodzynek +2-3 łyżki skórki pomarańczowej (wszystko oprószone
    w mące)

    żółtko do posmarowania wierzchniej kratki z kruchego ciasta 

     

    Ważne, aby wszystkie składniki wyjąć  wcześniej z lodówki aby miały podobną temperaturę.
    Masło, wraz z 2/3 porcji  cukru i całości cukru  wanilinowego ucieramy do białości, dodając stopniowo po jednym żółtku i po porcji sera. 
    W drugiej misie, ubijamy za pomocą blendera z odpowiednią końcówką do ubijania, na  sztywno białka dodając pod koniec pozostałą porcję cukru.
    Pianę dzielimy na dwie trzy porcje i etapami dodajemy do masy serowej.  Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
    Na podpieczony spód wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnią. Pozostałą porcję ciasta wałkujemy i dzielimy na paski o szerokości 1 cm. Z powstałych pasków na masie serowej układamy kratkę, i smarujemy ją żółtkiem.
    Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C, studzimy  w lekko uchylonym piekarniku, a gdy sernik będzie już wystudzony, przekładamy go do lodówki. 

    Sernik po przestudzeniu możemy udekorować pudrem albo lukrem sporządzonym na bazie pudru, soku z cytryny i białka.




    7 komentarzy:

    1. Pyszna klasyka, której sama jeszcze nigdy nie piekłam;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Mmm dostojny sernik))

      OdpowiedzUsuń
    3. Bardzo lubię takie "ciężkie" serniki - o wiele bardziej mi smakują niż te lżejsze :)

      OdpowiedzUsuń
    4. gocha co serniki kocha23:59

      Zrobiłam! Teraz powtórka na święta; ) jest idealny.

      OdpowiedzUsuń
    5. Gosia07:25

      Dostojnie wyglada

      OdpowiedzUsuń
    6. Ewka marchewka04:14

      Czaderski!!

      OdpowiedzUsuń
    7. Anonimowy05:12

      Jak z cukierni!!! Czad!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena