czwartek, 22 grudnia 2016

Likier z cukierków mlecznych





To już naprawdę za chwilę , już za momencik Święta!! Jeśli nie macie jeszcze dodatku do prezentu jakim jesteście Wy sami dla drugiej osoby:) polecam Wam zrobić ten pyszny słodziutki alkohol. Ważna rzecz to dozowanie alkoholu. Możecie wlać najpierw mniejszą ilość i zobaczyć za kilka- kilkanaście godzin jak smakuje. Gdyby był za mocny, dodajcie mleka. 

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze Magazynu Aromat.




Likier z cukierków mlecznych


0,75l mleka zagęszczonego niesłodzonego  7,5 %

                       350 g cukierków  mlecznych np. werthersów

                       250-300 ml spirytusu czystego


Cukierki  rozdrabniamy w moździerzu albo za pomocą solidnego blendera (kilka strzałów). Przekładamy do garnka z mlekiem i odstawiamy na około 2 godziny (a najlepiej całą noc), tak aby cukierki  w jak największym stopniu się rozpuściły. Po tym czasie zagotowujemy i studzimy. Do butelki przelewamy powstałą mieszaninę i łączymy z alkoholem. Odstawiamy na kilka dni do „przegryzienia smaków”. 




3 komentarze:

  1. Gosia07:23

    Bajeczny,zrobilam i dodałam do części kakao, a drugi taki, goście zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  2. Bartek03:15

    Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdalena Chromczak04:11

    tego szukałam! Zrobię dla babci, ale może z wódką?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena