wtorek, 6 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z marmoladą


Podobno Mikołaj uwielbia ciasteczka, dzieciaki i dorośli zresztą też, dlatego dla wszystkich małych i większych łasuchów przygotowałam te pyszne ciasteczka.

Ten przepis znajdziecie również w najnowszym wydaniu magazynu Aromat, który współtworzę wraz z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi.



 Kruche ciasteczka z marmoladą

Ciasto kruche na ciasteczka

składniki:

3 ugotowane żółtka

2 surowe żółtka

100g cukru pudru

200g mąki pszennej

120g mąki krupczatki

250g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

miąższ z laski  wanilii

 Nadzienie:

Ok 250 g ulubionej, twardej marmolady

Ugotowane żółtka przecieramy przez drobne sitko. Z podanych składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto i odstawiam na ok. 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wykrawaczką wycinamy ulubione kształty. W związku z tym, że ciasteczka będziemy ze sobą sklejać, w połowie ciasteczek robimy na środku dziurkę, można to zrobić końcówką od rurek, albo sięgnąć po maleńkie wykrawaczki.  Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok 175 -180 stopni Celsjusza, przez ok. 7-10 minut. Po przestygnięciu ciasteczka bez dziurki smarujemy marmoladą, którą wcześniej przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy  porcję na każde  ciasteczko od pary.  Ciasteczka przed podaniem oprószamy pudrem.

 

1 komentarz:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku- https://www.facebook.com/KuchniaMarlenity?ref=hl . Pozdrawiam Marlena